None

Natuurbehoudproject anoa

ARTIS steunt sinds 2022 het Action Indonesia Global Species Management Plan, om voor de bedreigde anoa zowel in situ (op Indonesië) als ex situ (buiten het oorspronkelijke leefgebied) projecten op te zetten. 

Het project

Het Action Indonesia Global Species Management Plan is een internationale samenwerking van 50 organisaties uit Europa, Azië, Indonesië, Amerika en Canada. Zij werken samen om enkele van de meest unieke en speciale soorten van Indonesië te redden: de babiroesa, de banteng en de anoa. 

Met de financiële bijdrage van ARTIS worden er voor de anoa zowel in situ (op Indonesië) als ex situ (buiten het oorspronkelijke leefgebied) projecten opgezet. Zo is er een populatiebioloog aangesteld die advies kan geven over genetica, dierenwelzijn en transporten, om zo het fokprogramma in dierentuinen te ondersteunen. Bovendien zijn er extra cameravallen aangeschaft om onderzoek te doen naar de populatie anoa's in het wild. 

anoa_1980x1020.jpg

Bedreigde dwergbuffel

De anoa is inheems op de eilanden van Sulawesi en Buton in Indonesië. De meest recente studies schatten dat er nog maar 2.500 anoa's in het wild leven. De soort is beschermd volgens de Indonesische wet en staat sinds de jaren dertig op de lijst van beschermde fauna. 

Lokale overheden richten zich op onderwijs en het instellen van beschermde gebieden om het uitsterven van de soort te voorkomen. Helaas worden nog steeds honderden vallen gevonden wanneer deze beschermde gebieden worden gecontroleerd. Sinds de jaren zestig is de anoa ook door de IUCN geclassificeerd als bedreigd en wordt de soort/worden individuen/wordt de anoa  internationaal beschermd. 

anoa_jong_R_1920x1080.jpg

Anoa’s in ARTIS

De anoa is opgenomen in een EEP, een Europees fokprogramma voor bedreigde diersoorten waar ARTIS aan deelneemt. In alle dierentuinen in Europa zijn er in totaal 41 anoa’s. Daarvan zijn er slechts 25 van een vruchtbare leeftijd. Daarom is het belangrijk dat dierentuinen zorgvuldig samenwerken om de populatie te beheersen.

Anoa’s leven al sinds 1912 in ARTIS. Het verblijf van de anoa’s is onlangs helemaal vernieuwd. Peter Bleesing, teamleider dierverzorging: “Het verblijf is nu in twee gebieden verdeeld. Dat is nodig omdat de anoa voornamelijk solitair leeft en een temperamentvol karakter heeft. Met de koe en stier die in ARTIS leven willen we graag een bijdrage leveren aan het Europese fokprogramma van deze bedreigde soort. We hopen dat zij samen voor nageslacht gaan zorgen. De natuurlijke wand die nu is aangebracht in het verblijf, helpt ons straks om deze introductie zorgvuldig uit te voeren en geven we ze tegelijkertijd de mogelijkheid om zich van elkaar te kunnen afzonderen.”

meer over het nieuwe verblijf