None

Bedreigde netgiraffe komt gezond ter wereld in ARTIS-Park

– aug 17, 2024

Vrijdag is een tweede netgiraffe geboren in ARTIS. Gelukkig gaat het goed met de jonge stier, nadat donderdag een kalf van een andere koe dood geboren werd. De bevalling verliep soepel en snel.

De 20-jarige koe zocht in de ochtend al de rust op in de stal en al snel zagen de dierverzorgers de voorpoten naar buiten komen. Na een vrije val van twee meter, ontfermde de moeder zich over haar jong en stond hij al vrij snel op zijn poten. De geboorte van het gezonde kalf is goed nieuws voor het Europese soortbehoudsprogramma van deze bedreigde soort, waarvoor jonge aanwas belangrijk is om als populatie stabiel te blijven. 

Gelijk opstaan na de bevalling

Danny Sopjes, dierverzorger: ‘Na een beladen dag gisteren met een droevige afloop, zijn we als team extra blij om dit jonge kalfje zo snel na de bevalling te zien opstaan. De koe heeft hem al grondig schoongelikt en je ziet aan alles dat ze een ervaren moeder is. Moeder en jong rusten uit in de stal en wanneer ze zover zijn zullen ze ook met de rest van de kudde naar buiten gaan.’ 

Een giraffenbevalling is altijd bijzonder, omdat de moeder het kalf rechtopstaand werpt. Hierdoor maakt het kalf een val van bijna twee meter. Tijdens de val komt het kalf veilig op de schouder terecht en draait direct op de zij. Het is voor jonge giraffen van groot belang om snel op eigen poten te staan, om niet ten prooi te vallen aan roofdieren. De zoogtijd duurt ongeveer een jaar, waarna een jonge stier nog zeker twee jaar bij de kudde blijft.

Uniek vlekkenpatroon als vingerafdruk

Netgiraffen zijn een van de negen ondersoorten van de giraffe en ze zijn te herkennen aan het netvormige vlekkenpatroon van grote, hoekige bruine vlekken met dunne witte lijnen. Iedere giraffe heeft een uniek vlekkenpatroon, net zoals de vingerafdruk bij mensen. De giraffe is met zijn hoge poten en lange nek het hoogste landdier op aarde. Een giraffe heeft net als de meeste andere zoogdieren, waaronder de mens, zeven nekwervels. De wervels zijn wel een stuk langer dan bij andere dieren, en speciale kogelgewrichten zorgen voor flexibiliteit in de nek.

Het kalfje moet op eigen poten gaan staan. Foto ARTIS, Elena ten Brink.jpg

Afname van 80%

Het is dramatisch gesteld met het aantal netgiraffen dat nog in het wild leeft. De netgiraffe is aangemerkt als bedreigd op de Rode Lijst van IUCN (International Union for Conservation). Er leefden in 2016 nog circa 8660 volwassen dieren in het wild, een afname van zeker 80% in ongeveer 25 jaar. Dit komt doordat hun leefgebied door landbouw, verstedelijking en uitdroging kleiner wordt. Ook stroperij en oorlogen eisen hun tol voor het leefgebied van de giraffen.