None

ARTIS bouwt 5-sterrenhotel

– jun 13, 2024

Komend weekend start ARTIS met een nieuw project tijdens het Aardbewoners Festival: de bouw van een hotel voor kleine aardbewoners.

Het insectenhotel is een ontwerp van landschapsarchitect Thijs de Zeeuw. ARTIS schakelt van 15 t/m 23 juni de hulp in van festivalbezoekers om het 5-sterren insectenhotel te realiseren. Festivalbezoekers steken tijdens workshops de handen uit de mouwen om hotelkamers te bouwen. Met dit insectenhotel wil ARTIS een nog aantrekkelijkere locatie worden voor de allerkleinste aardbewoners en bijdragen aan het verrijken van de biodiversiteit.

bekijk het programma

Onderdak voor nuttige insecten

Thijs de Zeeuw: “Vanuit hotelperspectief geformuleerd zijn we voor de maximale 5-sterren review gegaan bij het ontwerp. Met dit insectenhotel wil ARTIS onderdak en nestgelegenheid bieden aan nuttige insecten zoals bijen, vlinders, kevers en lieveheersbeestjes. Deze insecten zijn essentieel voor het bestuiven van planten, het bestrijden van plagen en het verbeteren van de bodemkwaliteit. Door hen een veilige en comfortabele plek te bieden, dragen we bij aan een gezond en divers ecosysteem in onze stad.”

Een luxueus hotel als co-creatie

Het nieuwe insectenhotel komt op een zonnige plek in ARTIS-Park, met openingen naar het zuiden. Perfect voor bijen en andere insecten die dol zijn op inheemse bloemen die het hele seizoen bloeien. De workshop is voor jong en oud en biedt ruimte aan ongeveer 10 deelnemers tegelijk. Bouwers die klaar zijn met hun hotelkamer schuiven door en maken zo ruimte voor de volgende creatievelingen. Doordat iedere hotelgast weer iets anders vraagt van haar omgeving wordt er gewerkt met uiteenlopende materialen zoals hout met holtes, holle rietstengels, bielzen en leem. Met een capaciteit van 1000 kamers is er straks altijd een plekje beschikbaar.

Stadsnatuur in ARTIS

ARTIS-Park is sinds 2021 officieel een botanische tuin en is met meer dan 800 bomen een aantrekkelijke broedplaats voor vele vogelsoorten en andere wilde stadsnatuur. Als groene oase in de verstedelijkte binnenstad van Amsterdam is het een plek voor de dieren en planten van de stad. In de ontwerpen van nieuwe dierverblijven, zoals die van landschapsarchitect Thijs de Zeeuw, wordt altijd ruimte gemaakt voor stadsnatuur.

Zo hebben vleermuizen bij het olifantenverblijf een plek om te roesten en hangen op meerdere plekken zwaluwnestjes. De verblijven van de goudwanggibbons en de anoa’s hebben een groen dak dat insecten aantrekt. En de inheemse beplanting van grote delen van het park blijft gewoon staan om zoveel mogelijk insecten te trekken. Zo zijn brandnetels een belangrijke waardplant voor vlinders die sinds 1992 in aantallen meer dan gehalveerd zijn in Nederland.

Atalanta-Foto-ARTIS-Ronald-van-Weeren.jpg