page title

De eetbare tuin

In het ARTIS-Park staat deze zomer weer de eetbare tuin. Alle tijdelijke planten zijn dan eetbaar voor dier én mens. Ze zijn smaakvol in de dubbele zin van het woord: lekker en tegelijkertijd aantrekkelijk om te zien.

eetbare_tuin_Aquarium_EB_1920x1080.jpg

ARTIS staat elk jaar vanaf eind mei vol eetbare bloemen, groenten en kruiden. De planten moeten eerst de tijd krijgen om te groeien. Vanaf half juni kunnen dan de eerste bladeren en bloemen worden geplukt. 

Smaak en geur

Vooral planteneters uit droge gebieden reageren goed op de kruiden. Zo komen de Fijileguanen heel snel aanrennen bij de geur van de verse kruiden. En terwijl sommige mensen na het eten van het pittige abc-kruid hun mond moeten spoelen, maakt het de Aldabra reuzenschildpad nauwelijks wat uit. Hij begint op het knopje te kauwen, houdt de bek even open, staart voor zich uit en maalt dan vrolijk verder. Maar pittige smaken, zoals dragon of salie, zijn voor dieren uit tropisch regenwoudgebied niet weggelegd. Zij geven de voorkeur aan blad met een milde, toegankelijke smaak.
 

Aldabra_reuze_schildpad_eetbare_tuin_plant_eten_R_1920x1080.jpg


Voor rundachtigen is al het donkergroen blad uit de eetbare tuin makkelijk toe te voegen aan het dieet. Voor de darmen lijkt andijvie op gras. Maar kool of lookachtige planten liggen gevoelig. Deze groepen planten moet je langzaam introduceren. Prei, knoflook en ui bevatten alicine dat een positieve rol kan spelen in het onderdrukken van darmparasieten.
 

Dieren vinden hun basisdieet niet saai en zoeken, anders dan mensen, niet naar garnering van hun dagelijkse kost

Dieetverrijking

Het is belangrijk nieuwe voeding geduldig aan te bieden en het dier te laten wennen aan een nieuwe smaak. Dieren vinden hun basisdieet niet saai en zoeken, anders dan mensen, niet naar garnering van hun dagelijkse kost. Aan smaken moeten ze wennen. Als een slingeraap niet meteen een nieuw geïntroduceerd stukje groen opeet, betekent dat dus niet dat hij het niet lust.

camelia_honingbij_1920x1080.jpg

Minder verspilling

De eetbare tuin in ARTIS zorgt niet alleen voor een gevarieerd dieet voor de dieren, maar zorgt ook voor minder afval. Er wordt meer gerecycled en er is minder verspilling doordat alle planten uit de eetbare tuin opgegeten worden. Door het voedsel in ARTIS te laten groeien, vindt er ook minder transport plaats. Daarnaast is het ook goed voor de bijen. De bijenpopulatie neemt af door onder meer een verlies aan bloemrijke weides en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw. In ARTIS kunnen de bijen wel nectar verzamelen en daarbij van bloem naar bloem vliegen. Dit geldt ook voor een eigen moestuin; als je groenten in je tuin of op je balkon verbouwt, heb je dezelfde voordelen.

None