page title

Bekijk hier alle sprekers van zaterdag 22 juni

Elke weekenddag vinden er in het ARTIS-Planetarium en in de Koningszaal van ARTIS-Groote Museum meerdere verdiepende programma's plaats. Inspirerende verhalen die je laten verwonderen over natuur en hoopvol stemmen over de oplossingen.  

Symbiosis (voorstelling)
11.00 - 11.45 uur

Tijdens deze muzikale voorstelling wordt duidelijk dat alle macroscopische levensvormen, inclusief de mens, zijn geëvolueerd in een wereld van microben. In een symbiose die zich gedurende miljoenen jaren ontwikkelde. Planten, dieren en mensen kunnen niet bestaan zonder deze levensvormen. In de leefwereld van de moderne mens is er een sterke afname van het contact met de natuur. Ook onze inwendige biodiversiteit neemt daardoor af, met mogelijke gevolgen voor onze gezondheid. In het Planetarium wordt je verkleind tot het niveau van micro-organismen en betreedt je de wereld van het allerkleinste. Een oproep om weer in contact te komen met de onze micro-aardbewoners.

Maya Fridman
Geeft als celliste indrukwekkende optredens in heel Europa. Ze won meerdere prijzen voor haar diverse muzikale stijlen en improvisatietechnieken.

Gustavo Trujillo Delgado
Staat bekend om zijn uitgebreide arrangementen van bekende componisten. Hij combineert componeren met het doceren van muziektheorie in Amsterdam.

Wim van Egmond
Microfotograaf die op kunstzinnige wijze de verborgen schoonheid van micro-organismen blootlegt.

Milo Grootjen
Sterrenkundige en hoofd van ARTIS-Planetarium met een sterke interesse in het populariseren van wetenschap.

Remco Kort
Moleculair wetenschapper, Micropia professor en hoogleraar microbiologie. Richt zich op microbiële interacties en hun invloed op de menselijke gezondheid.

Norbert Peeters  
12.15 - 13.00 uur

Norbert Peeters is botanisch filosoof en schreef verschillende boeken over de botanische wereld. Hoewel zijn interesse in planten pas laat ontstond, werd zijn liefde voor de natuur al vroeg gewekt op de zolder van zijn grootouders, waar een verzameling rariteiten stond. In zijn lezing gaat Peeters terug naar de wortels van onze moderne boom- en bosbescherming. Hoe veranderde het bos van bedreigend naar bedreigd? 

Slow Food Youth Network  
13.30 - 14.15 uur

Slow Food Youth Network (SFYN) is hét netwerk voor jonge mensen die zich inzetten voor gezond, duurzaam en eerlijk eten voor iedereen. Met voorbeelden uit hun netwerk komt SFYN vertellen over hoe we onze relatie met voeding en voedingstoffen kunnen veranderen en verbeteren. 

Marieke Eyskoot 
14.45 - 15.30 uur

Marieke Eyskoot is duurzame lifestyle-expert, schrijver, presentator en spreker, en zet zich al jaren in voor een eerlijkere en duurzamere wereld. In het KRO-NCRV tv-programma BinnensteBuiten laat ze het mooiste van duurzaamheid in Nederland zien. Met haar boeken (o.a. bestseller Dit is een goede gids - voor een duurzame lifestyle), presentaties en podcast inspireert ze mensen om keuzes te maken die goed zijn voor zichzelf én alles en iedereen om ons heen. Daarbij geeft ze praktische tips, maar houdt ze zich ook bezig met de vraag: waarom doen we wat we doen? Wat beinvloedt onze beslissingen, welke rol spelen reclame, schaamte en taboes in ons consumptiegedrag, en hoe kunnen we dit herkennen en veranderen? Marieke startte de wereldwijde beweging #SustainabilityAgainstShame om dit op de kaart te zetten - en ook in dit interview gaan we voorbij de dagelijkse tips en tricks en kijken we in de spiegel. Wat zijn we normaal gaan vinden, welke (koopgerichte) overtuigingen geven we zelf door en wat kunnen we doen voor een vrijere, duurzame toekomst? 

Jan Dijstelbloem
16.00 - 16.45 uur  

Jan Dijstelbloem, directeur van IVN Natuureducatie, zal vertellen over de afstand tussen mens en natuur. Deze is nog nooit zo groot geweest als nu, maar mens en natuur kunnen niet zonder elkaar. Hij zal dieper ingaan op hoe goed zorgen voor de natuur tegelijkertijd goed zorgen voor jezelf is. De natuur beleven, je erover verwonderen en het in je hart sluiten zorgen ervoor dat je je ook meer over de natuur gaat ontfermen. IVN wil daarom mensen inspireren en motiveren om zich samen in te zetten voor de natuur met als missie de natuur onderdeel te laten uitmaken van het dagelijks leven: thuis, op school, op het werk en in het verzorgingshuis. Zo kunnen natuur én mens tot bloei komen. 

Patrick van Veen  
17.15 - 18.00 uur

Patrick van Veen, gedragsbioloog en schrijver, zal tijdens zijn lezing ingaan op de veranderingen in technologie en de invloed daarvan op sociale structuren. Hij belicht ook hoe de versplintering van sociale structuren zowel positieve als storende gedragingen kan veroorzaken. Natuurlijk kijkt hij daarbij ook naar wat we kunnen leren van de apen.