page title

Bekijk hier alle sprekers van zondag 23 juni

Elke weekenddag vinden er in het ARTIS-Planetarium meerdere verdiepende programma's plaats. Inspirerende verhalen die je laten verwonderen over natuur en hoopvol stemmen over de oplossingen.  

Li An Phoa  
11.00 - 11.45 uur 

Li An Phoa, een universitair docent, ecoloog en avonturier, heeft zich toegewijd aan één missie: het herstellen van rivieren naar een drinkbare staat. Met een vastberadenheid die haar langs bronnen en zeemonden voert, heeft ze al meer dan 18.000 kilometer afgelegd over vijf continenten, van de Maas tot de Pacific Crest Trail. Haar werk draait om de lessen die rivieren ons leren, de reflectie van hun toestand op onze eigen samenleving, en het belang van drinkbare rivieren voor een gebalanceerde en verbonden wereld. 

Louise Vet  
12.15 - 13.00 uur

Louise Vet, voormalig directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) van de KNAW en emeritus-hoogleraar evolutionaire ecologie aan Wageningen University, zal spreken over het integreren van ecologische kennis in een bredere context voor een duurzamere toekomst. Haar lezing, getiteld "Moeder natuur als economische mentor", benadrukt het belang van samenwerken met de natuur om onze doelen op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteitsherstel te bereiken. Ze zal vertellen over hoe het een must is als we deze planeet bewoonbaar willen houden voor alle organismen, inclusief de meest invasieve soort ooit, genaamd Homo sapiens. 

Froukje Jansen
13.30 - 14.15 uur 

De toekomst zit in radicale samenwerking en echt verantwoordelijkheid nemen. Maar hoe doe je dat? Hoe stap je over je eigen schaduw en opvattingen heen? In deze paneldiscussie met Anne van Leeuwen (Bodemzicht), Jelle de Jong (directeur WWF), en Wim Groot Koerkamp (founder Stichting AAN TAFEL! ) verkennen we de rekkelijkheid van ons eigen gelijk. Door tegenovergestelde opvattingen met elkaar te laten botsen om erachter te komen dat we allemaal aardbewoners zijn, die allemaal een levende planeet voor onze kinderen willen achterlaten. 

Jelle de Jong
14.45 - 15.30 uur  

Jelle de Jong, algemeen directeur van het Wereld Natuur Fonds, is een Friese boerenzoon die carrière maakte in het bedrijfsleven voordat hij overstapte naar IVN Natuureducatie om Nederland mooier en groener te maken. Sinds de zomer van 2023 izet hij zich in voor meer natuur als oplossing voor de grote uitdagingen waar mensen mee te maken hebben.  Jelle de Jong beschrijft de uitdagingen om de ‘life support systems’ van ons ‘ruimteschip aarde’ in een goede staat te houden. Wat vraagt het van ons om toekomstige generaties een gezonde toekomst te bieden op onze prachtige blauw-groene planeet. Hij verbindt het werk van WWF met zijn persoonlijke reis. Wat betekent het om een ‘goed mens’ te zijn in een zo snel veranderende tijd? 

Jasper Buikx
16.00 - 16.45 uur 

Jasper Buikx is microbioloog en richt zich op de symbiose tussen de zichtbare en onzichtbare wereld. Na 10 jaar ARTIS-Micropia brengt hij nu bij Winclove Probiotics in Amsterdam Noord de kracht van het onzichtbare in de praktijk. Wanneer je aan een ecosysteem denkt, schieten al snel beelden van chimpansees in uitgestrekte regenwouden door je hoofd. Maar jijzelf bent ook een ecosysteem. Je lichaam is thuis aan een enorme en unieke diversiteit microben. Sterker nog, je bent meer microbe dan mens! En die zitten daar niet voor niets: jouw microben houden je gezond. Helaas kunnen ze niet goed tegen onze westerse leefstijl. Al decennialang verliezen we onze ‘diversiteit’, met alle gevolgen van dien. Diezelfde chimpansees – die nu weer door je hoofd schieten - hebben tientallen procenten meer microben dan wij. Terug naar de natuur dus!

Martine van Zijll Langhout
17.15 - 18.00 uur  

Martine van Zijll Langhout, een wildlife- en zoo-dierenarts, heeft haar ervaring opgebouwd door te werken op verschillende continenten, variërend van Gabon tot de Isle of Man. Tegenwoordig vervult ze de rol van dierenarts bij ARTIS. Met haar uitgebreide ervaring deelt ze inzichten over wat wij als mensen kunnen leren van andere levensvormen in de natuur. Martine legt hierbij een verband tussen onze eigen dierlijkheid en haar werk met wilde gorilla's, evenals haar betrokkenheid bij ARTIS.