page title

Lekker groen

Dit zijn de antwoorden van de lekker groen-speurtocht.

1. Tuin als voedselmagazijn

Antwoord: varkens en geiten / parasolmieren / Fijileguaan.

Naast de genoemde locaties wordt ook groen uit de perken van de Papegaaienlaan gevoerd aan de dieren in het Apenhuis en Vogelhuis, en aan de dieren op de Apenrots en het Gibboneiland.

2. Bomen meer dan zuurstofmakers

Antwoord: bomenbescherming om de boomstammen.
Ook goed: De takken die je soms in het verblijf ziet liggen waarvan de dieren eten.

Als er van de bast van de boom gegeten wordt dan kan de boom zo erg beschadigd worden dat hij sterft. Op verschillende plekken in het park staat bomenbescherming om de boom te beschermen tegen het dier.

3. Van alles een beetje

Antwoord: diverse antwoorden mogelijk.

Groen blad uit de eetbare tuin ligt dichter bij het dieet van de vogels in het wild, dan een dieet met veel fruit. De vogels vinden het zoete fruit wel lekker maar het is beter voor ze als ze van alles een beetje eten. Te veel suiker is niet goed voor ze.

4. Soorten planteneters

Antwoord: grazer.

De Aldabra reuzenschildpad is een grazer die zijn omgeving stelselmatig kan afgrazen.  Het antwoord browser kan ook wel goedgekeurd worden omdat de reuzenschildpad ook wel blad eet. In het wild hangt het af van de seizoenen wat er meer beschikbaar is aan eten.

5. Kringloopprincipe

Antwoord: wandelende takken en sprinkhanen.

Wat eet een tak nog meer in ARTIS? Klimop, eucalyptus, varen, hazelaar, eik, framboos en andere planten en bomen. En sprinkhanen eten van alles: planten, kleine insecten, voedselresten en kadavers.

6. Dieetverrijking met groene smoothies

Antwoord: De snijbiet is de grote favoriet bij de drie soorten apen. Op de tweede plek komen de spruitjes die ze rauw met stengel en al opeten. Het minst populair is de venkel.

Snijbiet is een ouderwetse groente die weer helemaal terug is. De snijbiet wordt geregeld vergeleken met spinazieblad met een beetje het bittere van andijvie. Het is een gemakkelijke plant om zelf te kweken: ze is niet ziektegevoelig, en de plant levert van de late lente tot ver in de herfst doorlopend opbrengst. Je kan 2 a drie weken na oogst opnieuw van het jonge malse blad van de plant plukken. Laat het hart van de plant wel intact want van daaruit maakt de plant nieuwe bladeren. Snijbiet kun je niet goed bewaren, eet snijbiet op dezelfde dag van het plukken of bewaar de groente uiterlijk een dag in de koelkast.

7. Lokale productie

Antwoord: worteltaart.

Bij ’t Polderhuis wordt de worteltaart door onze medewerker Ymke gemaakt; de taart is dus echt ‘thuis-gemaakt’. Naast de worteltaart staan er ook andere etenswaren op het menu die lokaal geproduceerd zijn. De kaas komt van de Amsterdamse kaasboerderij Sloten met meer dan 40 jaar ervaring in kaas en zuivelproductie. De jam wordt gemaakt door een echtpaar Meta & Ed. Hun hobby voor ‘home meed’ jam is uitgegroeid tot een eigen bedrijf. Vraag aan de medewerker om meer tips over lekker en lokaal geproduceerde producten in ’t Polderhuisje.