Darmen Goede grond, goed gezond
Het Groote Museum is verdeeld in zones. Ontdek hier wat er te zien en ervaren is in de zone over de darmen.
Wat hebben jouw darm, een worm en de wortels van een plant gemeen? Ze halen voedingsstoffen uit de grond (in jouw geval met wat tussenstappen) en verteren die dankzij miljarden microben - het microbioom.
Hoe rijker de grond, hoe rijker het microbioom en hoe rijker de restanten die darm, worm en plant aan de grond terugleveren, als basis voor nieuw voedsel. Gezond voedsel. En zo is ook jouw gezondheid onlosmakelijk verbonden met die van jouw leverancier, de aarde.
Te zien in deze zone
Is mijn darm een worm?
Wormen en je darmen hebben meer met elkaar gemeen dan enkel uiterlijk en beweging. Onderzoek de overeenkomsten en hoe je met jouw keuzes de grond gezond houdt.
Het microbioom
Bekijk de animatie en zie de cruciale rol van het microbioom rond de plantenwortels belicht.
Eten van de toekomst of nu?
Iedereen eet. Maar onze keuze in voedsel heeft ook effect op de wereld om ons heen. Wat eten we? En waarom eten we dat? Wat aten we vroeger? En wat zullen onze achterkleinkinderen eten? Maak nieuwe keuzes met je vork en laat je inspireren door food designer Chloé Rutzerveld, creative director van Food Hub Joszi Smeets en marien ecoloog Reinier Nauta.
Betrap de worm
In de kast zitten drie soorten regenwormende: pendelaars (bijvoorbeeld de regenworm), de grondverteerders (of grauwe wormen) en de strooiselwormen (of compostwormen). De strooiselwormen hebben hun werkterrein bovenin; ze eten de bladeren op. De pendelaars brengen vervolgens het voedsel naar beneden en de bodembewoners onder in de kast verdelen de voeding over diepere lagen. Elke worm draagt zijn steentje bij en is daarom belangrijk voor het gezond houden van de bodem, wat resulteert in voedzaam voedsel voor jou. Mede onderhouden door Le Compostier