Het Groote Museum is verdeeld in zones. Ontdek hier wat er te zien en ervaren is in de zone over de hersenen.

De lieveheersbeestjes hebben het buskruit niet uitgevonden. Wij wel, met ons über-IQ. Alles legt het tegen ons af. Hoewel... Dolfijnen seinen met echosignalen de omvang van een school vissen door. Boomwortels laten hun voedsel aandragen door schimmels. Spreeuwenzwermen wervelen zonder botsingen. Alle organismen kennen hun eigen uitdagingen en hun eigen vorm van slimheid om die te overwinnen. Neem onszelf. Wij zijn, als groepsdieren, sociaal intelligent. We functioneren door elkaar aan te voelen en daar passend op te reageren. Niks IQ.

Te zien in deze zone

zwerm

Zwerm

Hoewel zwermen er hoogintelligent uitzien, zijn ze gebaseerd op een klein aantal fysieke factoren. Er is geen leider, geen plan, geen centrale neurologische aansturing.

Plant intelligentie

Orchidee

Kunnen planten dingen onthouden? Beschouwen wij planten als intelligent? Luister naar het verhaal van de orchidee.

Waar te vinden

Deze zone vind je op de begane grond in de Westzaal van het museum.

Van klei naar cloud

Dit is een replica van een kleitablet afkomstig uit de antieke stad Lagaba gelegen te Babylonië (huidig Irak). Het betreft een contract aangaande het rijpen van dadels dat geschreven is op dag 10 van de zesde maand in jaar 28 van koning Samsu-iluna, de zoon van de beroemde koning Hammurabi. Het begon met kleitabletten, zoals dit ingekerfde contract (Babylonië, 18de eeuw v.Chr). Toen kwam papier en nu hebben we servers. De uitvinding van het schrift gaf ons een onuitputtelijk geheugen. Replica: TU Delft Origineel: Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO)

Gezicht in de plooi

Emoties zijn aanstekelijk. Als iemand je vol plezier of walging aankijkt, doet je gezicht vanzelf mee. Daardoor zie je niet alleen wat er in mensen omgaat maar voel je het ook en reageer je er bijna automatisch op. Wie troost er niet een huilend kind? Emoties helpen ons en andere groepsdieren een situatie te beoordelen. Ze beïnvloeden sterk ons gedrag en we beseffen het niet eens. Ontdek de complexiteit van aangezichtspieren, die verantwoordelijk zijn voor de veelheid aan emotionele expressies via de gezichtsscan in het museum.