Het Groote Museum is verdeeld in zones. Ontdek hier wat er te zien en ervaren is in de zone over de neus.

Zodra een kater een krolse kat ruikt, is er geen houden meer aan. Ziedaar het simpele, basale effect van geur. Of je nu een kater bent of een bladluis, een beuk, een mens, een gier of kreeft, je reageert er automatisch op.

Om je voort te planten, te eten of je te beschermen tegen gevaar. Alles wat leeft verspreidt en onderschept geuren. Wij vangen ze op met onze neus en ze raken ons veel dieper dan we beseffen.

Te zien in deze zone

Amsterdam in geur

Waar anders dan in Amsterdam kun je na een haringkar een coffeeshop ruiken? Onderzoek de kaart van kunstenaar Jan Rothuizen.

Uitverkocht

Hommels laten een afdruk achter op de bloem om te laten weten dat er geen voedsel meer is. Bijvoorbeeld op vingerhoedskruid

Waar te vinden

Deze zone vind je op de eerste verdieping in de Oostzaal van het museum.

Boom in nood

De acaciaboom, vachellia farnesiana, heeft een 'alarmsysteem' om andere bomen te waarschuwen wanneer grazers, zoals herten, in de buurt zijn die hun bladeren eten. De boom geeft ethyleen af. Wanneer nabijgelegen acaciabomen dit detecteren (ruiken?), produceren ze tannine, wat dodelijk kan zijn voor grazers. Net zoals we reageren op de geur van brand om onszelf te beschermen, heeft de Acacia het vermogen om chemicaliën te detecteren als waarschuwingssignalen en hun verdediging in te schakelen.

Geurtunnel

Ga de tunnel, ontworpen door Ton Harrevel, in en merk hoe instinctief je reageert op geuren. Ze doen iets met je. Ze roepen emoties en herinneringen op die bij iedereen verschillen. Misschien walg je van iets dat een ander verzaligd opsnuift. Misschien herinner jij je plotseling een vergeten liefde of dat je moest overgeven in de speeltuin. Vraag je niet af wát je ruikt in de tunnel – voel wat het in je losmaakt.