Het Groote Museum is verdeeld in zones. Ontdek hier wat er te zien en ervaren is in de zone over de ogen.

Open je ogen en alles komt in een stortvloed van bits en bytes op je af. Te veel om te verwerken. Dus hebben jouw hersenen een truc: ze focussen, filteren en varen op aannames. Iedereen filtert, altijd.

Wat je ziet, en wat je niet ziet, hangt af van de persoon die je bent, je achtergrond, je cultuur, de groep waartoe je wilt horen. Je ziet de dingen niet zoals ze zijn, maar zoals jij bent. Zo ontstaan zelfbeelden en complete wereldbeelden.

Te zien in deze zone

Ondersteboven?

Hoe zou jij de wereldkaart tekenen als je in Australië geboren zou zijn? Of wie bepaalt eigenlijk dat de wereldkaart niet andersom moet?

Filter toepassen

Je kunt niet alles wat via je ogen binnenkomt verwerken. Dus filter je: je ziet wat je nodig hebt om te functioneren. Welk filter pas jij toe?

Waar te vinden

Deze zone vind je op de eerste verdieping in de Oostzaal van het museum.

Kijken en overleven

Hoe dieren kijken, hangt af van hun overlevingsstrategie. Roofdieren zien het detail. Ze hebben hun ogen meestal vóór aan hun kop, waardoor ze diepte zien en de afstand tot hun prooi kunnen inschatten. Konijnen en andere prooidieren hebben hun ogen opzij om overal gevaar te spotten, sommige dieren zelfs achter zich. Ze zien onscherp, maar zijn alert op hun hele omgeving. Ook voor mensen geldt dat de een oog heeft voor het detail en de ander eerder het totaal overziet.

Coco de Mer

Men heeft lang gedacht dat een bepaald soort harige kokosnoot afkomstig was van bomen op de zeebodem. Zeelieden zagen in de dobberende vrucht een treffende gelijkenis met het vrouwelijk achterwerk. In 1768 ontdekte men dat alle kokosnoten aan palmen groeiden.