Voeten Stappen maken
Het Groote Museum is verdeeld in zones. Ontdek hier wat er te zien en ervaren is in de zone over voeten.
Toen wij rechtop gingen lopen, waren we nog onderdeel van het natuurlijk evenwicht. De wereld lag aan onze voeten, we trokken eropuit en maakten steeds diepere sporen met onze aanwezigheid. Inmiddels dreigt de aarde daaraan te bezwijken.
Het goede nieuws is dat je ook nieuwe paden kunt bewandelen. Gewoonten kunnen veranderen. Moeilijk? Nog niet zo lang geleden droegen Nederlandse vrouwen bontjassen en stonden vliegtuigen blauw van de sigarettenrook. Hoe bouwen we een nieuwe gemeenschap op met het andere leven op aarde?
Te zien in deze zone
Voetstappen uit ons verleden
De voeten van mens zijn behoorlijk veranderd door de eeuwen heen. Vergelijk jouw voet met die van onze voorouders.
De blauwdruk
Alle voeten hebben min of meer dezelfde blauwdruk, maar zijn toch net wat anders. Zie jij de overeenkomsten?
Olifant op sleehak
In de biologie zijn er veel manieren om onderscheid tussen soorten aan te geven. Toch zijn er meer overeenkomsten die je met het blote oog niet kunt waarnemen, zoals soortgelijke tenen en gewrichten. Dit is ook het geval bij deze olifantenpoot. Waar een olifantenpoot op het eerste oog misschien log lijkt, zie je vanbinnen dat de boten rusten op een voetkussen. Eigenlijk loopt een olifant constant op zijn tenen, net als hoe mensen op sleehakken kunnen lopen.
Veel dieper dan je denkt
De voeten vormen je contact met de aarde. Hetzelfde geldt voor de wortels van planten, maar die graven zich in op zoek naar houvast, voedsel en water. We weten veel over de wortels van cultuurgewassen, want die kweken we zelf. Het wortelsysteem van een ui, bijvoorbeeld, kan twintig keer zo groot zijn als de ui zelf. Dit wortelsysteem is ook goed te zien in de enorme buizen in het museum die gevuld zijn met witte kool.