Etende Buizen
Tentoonstelling over de voedselcrisis
De oplossing van deze voedselcrisis wordt vaak buiten onszelf gezocht. Alles op ons bord is inmiddels wel groter of sappiger gemaakt, of makkelijker te produceren. Maar wat gebeurt er als we niet ons voedsel aanpassen aan de mens, maar de mens aan het voedsel? Dat onderzoekt future food designer Chloé Rutzerveld in haar nieuwste kunstinstallatie ‘Etende Buizen’.
Chloé Rutzerveld
Al sinds Chloé Rutzerveld (1992) als industrieel ontwerper afstudeerde op een 3D-geprint eetbaar moestuintje, doet zij creatief onderzoek naar de toekomst van voedsel. Haar installatie ‘Etende Buizen’ gaat een stap verder. Ze daagt daarin bezoekers uit na te denken over hoe zeer wijzelf bereid zijn om te veranderen voor een duurzamere planeet. Chloé zegt daarover: ‘Het idee dat we allemaal ‘etende buizen’ zijn fascineert mij enorm: een soort buis van mond tot kont waarin voedsel wordt omgezet in energie. Dus ja, ik kijk soms met verbazing naar mijn poep. We zouden de aarde minder belasten met een plantaardig dieet, maar dan moeten we wel efficiëntere planteneters worden.'
In haar kunstinstallatie legt ze de bezoeker drie scenario’s voor van een extra orgaan, aanpassen van ons DNA tot een shotje bacteriën: ‘Etende Buizen’ nodigt ons uit na te denken over ons binnenste.