Cyclops strenuus Een supersnel mini kreeftje
Cyclops strenuus, ook wel bekend als een roeipootkreeftje, is onmisbaar in veel ecosystemen. Deze microbe voedt zich met andere, nóg kleinere organismen, zoals algen en bacteriën. Tegelijkertijd dienen ze zelf als voedsel voor vissen en andere waterdieren. Ze zijn dus een belangrijke schakel in de voedselketen.
Unieke kenmerken
Wat Cyclops strenuus zo bijzonder maakt, is zijn uiterlijk. Roeipootkreeftjes hebben een duidelijk zichtbare donkere vlek, het oog, wat hem zijn naam "Cyclops" geeft, naar het mythologische wezen met één oog.
C. strenuus heeft zes antennes, twee aan de voorzijde en vier aan de achterkant van het lijf. De vier aan de achterkant zorgen met roeiachtige bewegingen ervoor ze razendsnel kunnen bewegen. De microbe roeit door het water richting zijn prooi en weg van gevaar. De hoek waaronder de antennes ten opzichte van elkaar staan is een gemakkelijke manier om verschillende Cyclops-soorten uit elkaar te houden.
Waarom is Cyclops strenuus belangrijk?
Cyclops strenuus heeft een cruciale rol in het waterleven. Niet alleen houden ze algen en bacteriën onder controle, maar ze zorgen ook voor een gezond evenwicht in aquatische ecosystemen. Zonder hen zouden veel wateren verstikken door overmatige algengroei.
Eitje, larve, kreeftje
Roeipootkreeftjes leggen eitjes. Het vrouwtje legt deze eitjes in een zakje dat vastzit aan haar lichaam. Wanneer deze uitkomen komen er larven uit, naupli genoemd. Deze naupli zien er anders uit dan de volgroeide Cyclops, ze bestaan uit een kop en staart met pootjes dus zonder lichaam. Het duurt ongeveer een week tot de naupli zijn volgroeid en metamorfose hebben ondergaan tot een volwassen individu.
Harteloos
Net als andere kreeftsoorten heeft Cyclops strenuus een exoskelet. Omdat C. strenuus zo klein is, is dit exoskelet doorzichtig. Een andere bijkomstigheid bij hun formaat is dat ze zo klein zijn dat alle zuurstof uit hun omgeving direct in de cellen opgenomen kan worden. Ze hebben dus geen longen, kieuwen of hart nodig.
Kom kijken naar Cyclops strenuus onder de microscoop
Benieuwd naar hoe Cyclops strenuus er écht uitziet? Bezoek het museum en neem een kijkje door de microscoop. Laat je verrassen door hoe deze kleine wezens van dichtbij tot leven komen. Het is een unieke kans om de wereld van de microben te ontdekken en te begrijpen hoe iets zo kleins zo'n groot verschil kan maken in de natuur.
Meer leren over microben?
Cyclops strenuus is slechts één van de vele microben die in ARTIS-Micropia te zien zijn. Elk van deze microscopische organismen speelt een eigen, unieke rol in de wereld. Kom langs en ontdek ze allemaal!