Synechococcus Onzichtbare zuurstofmakers

Synechococcus is een type bacterie dat in het water leeft, zowel in de oceanen als in zoetwatermeren en rivieren. Hoewel het misschien niet zo bekend is als sommige andere waterorganismen, speelt Synechococcus een erg belangrijke rol in de natuur.

Blauwalg 

Deze bacteriën behoren tot een groep micro-organismen die cyanobacteriën wordt genoemd, ook wel bekend als blauwalg. Hoewel sommige blauwalgen giftig zijn, is Synechococcus dat niet. Synechococcus is dus niet de pretbederver van jouw plannen om in natuurwater te zwemmen.  

Onderaan de voedselketen 

Wat ze bijzonder maakt, is hun vermogen om fotosynthese uit te voeren. Dit betekent dat ze zonlicht gebruiken om zuurstof en suiker te produceren, vergelijkbaar met hoe planten dat doen. Dit zorgt ervoor dat het water extra zuurstof heeft waar andere waterdieren weer van leven. Daarnaast is de Synechococcus ook voedsel voor kleine waterdiertjes. 

Dag-nacht ritme

Net zoals mensen en dieren, hebben zelfs de kleinste microben een dag-nacht ritme. Voor de Synechococcus is dat dus ook het geval. De cyanobacterie wordt veel gebruikt door onderzoekers om te kijken hoe zelfs het simpelste leven zich overdag en in de nacht gedragen. Synechococcus hoeft niet te slapen zoals wij dat doen, maar ze hebben wel degelijk andere taken. Zo is er s ’nachts bijvoorbeeld geen licht voor fotosynthese. Dan schakelt het organisme over naar energievoorraden die overdag zijn aangemaakt. Net zoals bij mensen, herstelt de cyanobacterie zichzelf tijdens de nacht.

Ontdek Synechococcus in ARTIS-Micropia

Wil je zien hoe deze onzichtbare bacterie een cruciale rol speelt in onze ecosystemen? In ARTIS-Micropia kun je Synechococcus van dichtbij bekijken en leren over zijn unieke eigenschappen. Laat je inspireren door de verborgen wereld van microben!