Volvox Een meercellige alg
Wie deze grote groene draaiende bal onder de microscoop ziet, zegt bijna altijd ‘wauw!’. De volvox is een unieke meercellige alg die je met het blote oog net aan kunt zien. Meercellig betekent dat het bestaat uit meer dan één cel die samenwerken. Een volvox kan wel uit 50.000 cellen bestaan.
Taakverdeling
Ze doen niet zomaar wat: alle cellen hebben een eigen taak in deze draaiende bol. Zo zijn de cellen aan de buitenkant uitgerust met een kleine zweep, oftewel een flagel. Wanneer er zonlicht op de volvox schijnt, beginnen alle flagellen tegelijk te slaan. Hierdoor rolt de alg richting het licht om zoveel mogelijk zonlicht op te nemen. Via fotosynthese haalt de volvox hier zijn energie vandaan. De cellen binnen in de bal zijn verantwoordelijk voor het voortplanten en maken nieuwe volvoxen aan. Deze cellen blijven groeien en delen totdat de kolonie barst en er nieuwe volvoxen ontstaan.
Is een Volvox altijd groen?
Volvox is meestal groen vanwege de aanwezigheid van chloroplasten, die essentieel zijn voor fotosynthese. Deze chloroplasten bevatten chlorofyl, het pigment dat verantwoordelijk is voor de groene kleur. Echter, de kleur kan variëren afhankelijk van de soort en de ecologische omstandigheden.
Antonie van Leeuwenhoek
De Nederlandse uitvinder van de microscoop, Antonie van Leeuwenhoek, ontdekten de Volvox voor het eerst in 1700. Met de allereerste microscoop keek hij naar water uit een vijver naar een niet eerder ontdekte wereld van microben. Tot op de dag van vandaag blijft de Volvox een favoriet voor onder de microscoop. Niet alleen door zijn schoonheid maar ook omdat het een mooi voorbeeld is over hoe meercellige samenwerken.
Meer leren over microben?
De Volvox is slechts één van de vele microben die in ARTIS-Micropia te zien zijn. Elk van deze microscopische organismen speelt een eigen, unieke rol in de wereld. Kom langs en ontdek ze allemaal!