Nieuw leeuwenverblijf in ARTIS-Park officieel geopend

Nieuws ARTIS-Park
  • 3 oktober 2023

Vandaag is het nieuwe leeuwenverblijf in ARTIS-Park officieel geopend door Sjaak Swart en leerlingen van Kindercampus Zuidas.

Leeuw en leeuwin in nieuw leeuwenverblijf in ARTIS-Park

ARTIS heeft het nieuwe leeuwenverblijf kunnen realiseren dankzij de massale steun die ARTIS in de coronaperiode heeft ontvangen.

Manager Dier & Plant, Tjerk ter Meulen: ‘Behoedzaam zetten de drie leeuwen afgelopen week hun eerste stappen in hun nieuwe verblijf. Vanaf de heuvel keken ze uit over hun nieuwe territorium en gingen als drie-eenheid uit op verkenning. De afgelopen weken hebben de dieren in alle rust kunnen  wennen. Ze waren al snel vertrouwd in het nieuwe binnenverblijf en een paar dagen later werden de eerste plekjes in het nieuwe buitenlandschap al vrij snel territoriaal afgebakend. Eén van de leeuwinnen lag na een klein uur al languit in het gras om zich tegoed te doen aan de beplanting.’ 

Historische mijlpaal

‘De verhuizing van de dieren betekent ook een historische mijlpaal. We zijn blij dat we hiermee ook definitief afscheid nemen van het beperkte Kerbertterras als leeuwenverblijf, een plek die veel mensen nog herinnerde aan het oude ARTIS. We zetten hiermee opnieuw een belangrijke stap in de vernieuwing van ARTIS-Park als dierentuin en botanische tuin.’ 

Geïnspireerd op de Afrikaanse savanne

Het nieuwe verblijf is ontworpen door landschapsarchitect Thijs de Zeeuw en architect Alexander Lefebvre. Het is in oppervlakte tien keer groter dan het oude verblijf, maar nog belangrijker is de inrichting die tegemoet komt aan hun natuurlijke gedrag. Het is een heuvelachtig landschap, geïnspireerd op de Afrikaanse savanne in verschillende seizoenen, met een droog en begroeid gebied.

Nieuw leeuwenverblijf in ARTIS-Park

De basis voor goed dierenwelzijn is zorgen dat de dieren zoveel mogelijk eigen keuzes hebben.

Zoals rustplaatsen in verschillende deelgebieden; een open zandvlakte, een begroeid en rotsachtig gedeelte op de heuvel en grasland langs de wateroevers. De begroeide wateroevers zullen straks ook een aantrekkelijke plek zijn voor lokale vogels zoals reigers, al is het betreden ervan op eigen risico. De dieren worden fysiek meer uitgedaagd door allerlei klimstructuren en op een andere plek in het park is een kattenkruidtuin aangelegd. Ondanks dat de roofdieren bij uitstek vleeseters zijn, zijn de geuren van diverse planten namelijk ook een extra verrijking voor katachtigen. 

Spot de leeuw

De bezoeker stapt in deze nieuwe omgeving de wereld van het iconische dier binnen en wordt via verschillende uitzichtpunten uitgedaagd om op zoek te gaan naar de leeuwen. Met verhalen rondom het verblijf ontdekt de bezoeker, van jong tot oud, alles over de leeuw als sleutelsoort in zijn leefgebied, de kwetsbare status van de leeuw in het wild en de leeuw als symbool in verschillende culturen en verhalen. Online werden afgelopen weken meer dan 180 leeuwen gespot in het straatbeeld van Amsterdam.

Twee leeuwinnen in nieuw verblijf in ARTIS-Park

De huidige leeuwentroep

De leeuwinnen van 11 en 12 jaar zijn in ARTIS-Park geboren. De 6-jarige leeuw kwam in 2019 op jonge leeftijd naar ARTIS en toont zich inmiddels een echte leider van zijn troep. De leeuwen maken deel uit van het Europese soortbehoudsprogramma van de Afrikaanse leeuw. Wereldwijd is de leeuw op dit moment geclassificeerd als ‘kwetsbaar’ in het wild, maar zijn de aantallen in slechts twintig jaar tijd al gehalveerd. Tot 2.000 jaar terug kwamen leeuwen zelfs in Europa voor, nu alleen nog in Afrika beneden de Sahara en een kleine groep Aziatische leeuwen in Zuidwest-India. Schattingen over de huidige aantallen in het wild lopen uiteen tussen de  20.000 en 25.000 leeuwen en bescherming is hard nodig. ARTIS steunt en werkt samen met natuurbehoudsorganisatie Stichting SPOTS om onder bezoekers blijvend aandacht te vragen voor het beschermen van leeuwen in het wild. 

Het verblijf is nooit ‘af’

Tjerk: ‘Naarmate de tijd verstrijkt zal het landschap meer verwilderen en zullen de leeuwen hun territorium verder eigen maken. Maar het verblijf is eigenlijk nooit ‘af’. De komende tijd voeren studenten een welzijnsonderzoek uit. Ze observeren de dieren voor langere tijd en dit geeft ons goed inzicht in het gedrag en welzijn van de leeuwen. De resultaten worden gedeeld in het soortbehoudsprogramma en gebruiken wij om eventuele aanpassingen te doen aan het verblijf.’

Het laatste nieuws

Afscheid Afrikaanse wilde honden

19 november 2024 • ARTIS-Park

ARTIS heeft afgelopen week helaas afscheid moeten nemen van de twee laatste Afrikaanse wilde honden.

Goeldi tamarin geboren

14 november 2024 • ARTIS-Park

Klein, maar groots nieuws! In het Kleine-Zoogdierenhuis is een Goeldi tamarin geboren.

Vertrek van twee zeeleeuwen

12 november 2024 • ARTIS-Park

Californische zeeleeuw in water

Twee mannelijke Californische zeeleeuwen zijn vandaag vertrokken naar een andere dierentuin die is aangesloten bij EAZA.