Brede flappentak Extatosoma tiaratum

Is het een blaadje of een insect?

Het vrouwtje heeft een groepje stekeltjes op haar kop waaraan zij haar Latijnse soort naam tiaratum heeft te danken.

De brede flappentak in vogelvlucht

eet
vooral eucalyptusbladeren
komt uit
Australië
uitblinker in
camouflage

Groot verschil

De mannetjes en de vrouwtjes zien er heel anders uit. Dit heet seksueel dimorfisme: uiterlijke verschillen tussen de twee geslachten. De vrouwtjes zijn dik en stekelig en hebben kleine vleugeltjes, waar ze niet mee kunnen vliegen. De mannetjes zijn veel kleiner en platter en hebben grotere vleugels, en kunnen wel vliegen. Doordat de mannetjes en vrouwtjes er zo verschillend uitzien, dachten onderzoekers lange tijd dat het om twee verschillende soorten ging.

De status van deze soort op de IUCN Rode Lijst is niet bedreigd.

  • niet bedreigd
  • gevoelig
  • kwetsbaar
  • bedreigd
  • ernstig bedreigd
  • uitgestorven in het wild

Een flappentak is een meester in camouflage. Wanneer je het dier stoort, zal het heen en weer wiegen, als een blaadje in de wind. Maar als een vrouwtje zich echt bedreigd voelt, rolt ze haar staart omhoog en steekt ze haar voorpoten in de lucht. Hierdoor lijken ze op een schorpioen en schrikken ze andere dieren af.

Eitjes

Een vrouwtje is in staat om eitjes te leggen zonder een mannetje. Na negen tot twaalf maanden komen de eitjes uit. De jongen zijn dan altijd vrouwtjes. Wanneer er wel een mannetje is om mee te paren, komen de eitjes al na vier tot zes maanden uit. Er komen dan zowel mannetjes als vrouwtjes uit de eitjes. Een jonge brede flappentak vervelt in de eerste maanden ongeveer zes keer en is daarna volwassen.

Brede flappentak