Californische zeeleeuw Zalophus Californianus
Een leven op land én in de zee.
Deze slimme zeeleeuw tref je vaak zonnend aan op pieren, boeien of rotsen aan de kust.
De Californische zeeleeuw in vogelvlucht
- eet
- vis, inktvis, schaaldieren
- komt uit
- de Pacifische kust van Noord-Amerika en Mexico
- uitblinker in
- intelligentie
Als een vis in het water
Hoewel men vroeger dacht dat zeeleeuwen hun prooi dankzij echolocatie opsporen, blijkt dit niet het geval te zijn. Wel gebruiken ze hun gevoelige snorharen om beweging, bijvoorbeeld van een zwemmende prooi, waar te nemen. Ook hebben ze een uitstekend gehoor. Hiervoor maken ze gebruik van hun uitwendige, gestroomlijnde oren die onder water afgesloten kunnen worden.
Brullen als een leeuw
Het woordje 'leeuw' dankt de zeeleeuw aan het geluid dat hij kan maken: het gebrul lijkt op dat van de leeuw. Dit doen ze om hun territorium te verdedigen. Tijdens het broedseizoen verzamelt een mannetje een harem van vrouwtjes om zich heen. In de weken daarna bewaakt hij ze, waardoor hijzelf wekenlang niks eet.
De Californische zeeleeuw staat bekend als leergierig, intelligent en speels. Ze hebben wat uitdaging nodig en spelen daardoor veel met elkaar. Een groot deel van de tijd slapen ze ook of zijn ze in zee op zoek naar voedsel.
Onder of boven
De zeeleeuw kan zich zowel in het water als op het land uitstekend voortbewegen. Lopen, rennen en klimmen gaat ze prima af en ze kunnen wel 40 kilometer per uur zwemmen. Zeeleeuwen hebben kleine uitwendige, gestroomlijnde oren die onder water afgesloten worden. Ze kunnen dan nog steeds uitstekend horen. Ze kunnen tot twaalf minuten hun adem inhouden en meer dan 100 meter diep duiken.
Bedreigingen
Hoewel de Californische zeeleeuw niet bedreigd is, heeft deze wel degelijk last van de mens. Denk bijvoorbeeld aan plastic afval, algengroei of overbevissing. Hierdoor wordt ook het leefgebied van de zeeleeuw aangetast.