De Volharding historisch erfgoed
Gebouwd op de fundamenten van een rijstpakhuis, huisvestte het vroeger het Etnografisch Museum en nu kantoren, een collegezaal en dierverblijven.
Van rijstpakhuis tot rijksmonument.
Het Etnografisch Museum in ARTIS
In 1866 kocht ARTIS een rijstpakhuis. Op de fundamenten kwam het huidige gebouw, ontworpen door architect Adolf Leonard van Gendt. In 1888 opende hier het Etnografisch Museum ter ere van het 50-jarig jubileum van ARTIS. Het museum toonde objecten uit Indonesië en Nieuw-Guinea, zoals wapens, kledij, afgodsbeelden en tempelklokken. De collectie was samengesteld uit donaties van missionarissen, ambtenaren en reizigers.
Vernieuwde invalshoek
In de jaren twintig werd de etnografische collectie overgedragen aan het Koloniaal Instituut, het huidige Wereldmusem. De Volharding werd in 1923 grondig verbouwd door architect B.J. Ouëndag. Hij gaf het gebouw een nieuwe functie als zoölogisch laboratorium en collegezaal voor de Universiteit van Amsterdam. Sindsdien heeft het gebouw verschillende functies gehad. Tegenwoordig biedt het onderdak aan kantoren van het ARTIS-personeel.
Van toen tot nu
- gebouwd in
- 1888
- ontworpen door
- A.L. van Gendt, B.J. Ouendag (verbouwing 1922-23)
- vroeger
- volières voor roofvogels, stallen en perken voor runderen, Etnografisch Museum, collegezaal, Zoölogisch Laboratorium, nachtdierenhuis Jungle By Night
- nu
- vale gieren, Bennett wallaby’s, collegezaal, kantoren ARTIS-personeel
Dieren bij de Volharding
De Volharding heeft veel dieren gehuistvest. Vroeger waren er stallen voor runderen, maar sinds 1982 bleef alleen de wisent over op een ruimer perk. Aan de westkant bevonden zich volières voor gieren en roofvogels. In 1995 opende het nachtdierenhuis Jungle by Night, dat veel indruk maakte op bezoekers. Nu leven er vale gieren en Bennett wallaby's, maar de oude runderstallen blijven zichtbaar. Een herinnering aan hoe ARTIS door de eeuwen heen is veranderd.
Restauratie van de Volharding
In 2022 is De Volharding gerestaureerd en teruggebracht naar de kleurstelling uit 1923. Op het dak zijn zinkkleurige zonnepanelen geplaatst, waarmee ARTIS laat zien dat verduurzaming van monumentaal erfgoed mogelijk is. Het gebouw kreeg ook weer een armillarium, een hemelbol die symbool staat voor kennis en wetenschap. Deze bol bevat een citaat van natuureducator Eli Heimans: 'Wie werkte met liefde blijft leven. Wie gaf van zijn gaaf, heeft voor altijd gegeven.'