Gewone jaarvogel Rhyticeros undulatus
Een kleurrijke verschijning, hoog in de bomen van het regenwoud.
Ontdek de opvallende kenmerken en het bijzondere gedrag van de gewone jaarvogel.
Gewone jaarvogel in vogelvlucht
- eet
- fruit en insecten
- komt uit
- Zuidoost-Azië
- uitblinker in
- metselen
Ondanks zijn naam heeft deze neushoornvogel opvallende kenmerken. Het mannetje heeft een duidelijke gele keelzak, terwijl het vrouwtje een blauwe keelzak heeft. Jonge jaarvogels zien er in hun eerste levensjaar uit als mannetjes, ongeacht hun geslacht. De vogel heeft ook een opvallende hoorn bovenop zijn grote snavel.
Ingemetseld
De gewone jaarvogel nestelt op een bijzondere manier. Het koppel kiest een holle boom waarin de vrouw zichzelf met poep volledig inmetselt, op een smalle spleet na. Het mannetje voert tijdens het broeden het vrouwtje door deze spleet. Na ruim drie maanden breken moeder en jong uit het nest, maar soms verlaat het vrouwtje het nest voortijdig, zodat beide ouders op zoek kunnen naar voedsel voor het jong.
Betrouwbaar
Het vrouwtje is erg kieskeurig. Zij is, eenmaal ingemetseld, helemaal van de man afhankelijk voor haar voedsel. Het is dan dus belangrijk om een betrouwbaar mannetje te kiezen. Zij geeft voedsel dat het mannetje haar tijdens de hofmakerij geeft dus eerst terug. Alleen als hij haar het eten teruggeeft toont hij zich een betrouwbare en volhardende man. Als ze dan voor hem kiest blijven ze verder hun hele leven bij elkaar.
Lang werd gedacht dat jaarvogels elk jaar een nieuwe ribbel in hun snavel kregen. Door ribbels te tellen zou je de leeftijd van de vogel kunnen achterhalen. Inmiddels is echter bewezen dat dit een fabel is.
Bedreigingen
Neushoornvogels, zoals de gewone jaarvogel, blijven meestal bij steden en gekapte wouden uit de buurt. Dat maakt ze kwetsbaar, omdat de regenwouden in Zuidoost-Azië steeds kleiner worden. Ook wordt er op de neushoornvogels gejaagd voor hun snavels. Deze gebruikt de lokale bevolking als decoratie voor traditionele hoofddeksels.