Hop Upupa epops
Deze mooie vogel wordt ook wel drekhaan genoemd.
De hop was honderd jaar geleden een veel geziene broedgast in Nederland. Tegenwoordig zijn hun bezoeken schaars.
De hop in vogelvlucht
- eet
- grote insecten, slakken, kleine reptielen
- komt uit
- Europa, Afrika en Azië
- uitblinker in
- stinken
Drekhaan
Het vrouwtje beschermt haar eieren door met een speciale klier een stinkende vloeistof te produceren. Deze smeert ze vervolgens over haar eieren heen. De geur schrikt roofdieren af, maar ook leven er in deze vloeistof bacteriën die speciale antibacteriële stoffen maken. Hierdoor zijn de eieren dus beschermd tegen bepaalde infecties. Het vrouwtje sproeit de vloeistof ook over bedreigingen heen om ze weg te jagen.
Gestreepte hoofdtooi
De hop is te herkennen aan de zwart-wit gestreepte vleugels en de opvallende kuif. Deze kan de vogel rechtop zetten om mee te communiceren. De kuif ligt bij het vliegen plat, maar wordt vaak na het landen opgezet.
Vlinderslag
Nee, deze vogels kunnen niet zwemmen. De hop heeft een karakteristieke golvende vlucht en lijkt dan wel een gigantische vlinder. Dit komt doordat ze hun vleugels half dichtdoen na elke vleugelslag.
Verdwenen
De hop staat in Nederland op de Rode Lijst als ‘Verdwenen’. Deze vogel heeft oude landbouwgebieden met bomen en ruïnes nodig om te broeden. Omdat deze in Nederland tegenwoordig schaars zijn is de kans dat hij hier terugkomt klein. Om terugkeer in Nederland te vergemakkelijken is bescherming in andere landen zoals Frankrijk en Duitsland belangrijk, maar ook daar verdwijnen de oude landbouwgebieden en zorgen bestrijdingsmiddelen voor minder insecten, het voedsel van de hop.