Kleine kantjil Tragulus javanicus

Dit dwerghert is het kleinste hoefdier op aarde.

De kleine kantjil leeft verstopt in het dichtbegroeide regenwoud van Java.

De kleine kantjil in vogelvlucht

eet
bladeren, knoppen en vruchten
komt uit
Java en Bali
uitblinker in
zien in het donker

Dwerghert

De kleine kantjil is het kleinste hoefdier op aarde. Hij behoort tot de evenhoevigen, een grote groep hoefdieren met als kenmerk een even aantal tenen. Binnen de evenhoevigen hoort de kleine kantjil tot de familie van de dwergherten. Als je hem beter bekijkt, dan zie je waarom. Dit hoefdier is heel klein en draagt geen gewei zoals een echt hert. Het mannetje heeft verlengde bovenhoektanden die als vlijmscherpe slagtandjes schuin naar beneden en achter uit zijn bek steken. Het zijn geduchte wapens, vooral wanneer de mannetjes om een vrouwtje vechten.

Kleine kantjil in ARTIS.

Voeding

De kleine kantjil eet geen gras, in tegenstelling tot veel andere hoefdieren. De kantjil zoekt daarentegen op de bosbodem naar vruchten, bladeren, kruiden en paddenstoelen. Om dit te verteren heeft de kleine kantjil, net als veel andere plantenters, wel drie magen.

Kleine kantjil in ARTIS.

Stampen

De kantjil is van nature een rustig en schuchter diertje, dat zoveel mogelijk probeert om niet gezien te worden. Het enige geluid dat hij maakt is een schrille kreet als hij bang is. Dreigt er gevaar, dan stampt de kantjil snel met zijn hoeven op de grond, soms wel 7 keer per seconde.

Kleine kantjil in ARTIS.

Fabeltjes

De kleine kantjil komt veel voor in Indonesische sprookjes. In deze verhalen draait het er altijd om dat de kantjil niet sterk is en dus slim moet zijn. Hij redt zich uit benarde situaties door andere dieren om de tuin te leiden.

Kleine kantjil in ARTIS.

Soortbehoud van de kleine kantjil

ARTIS is de coördinator van het Europese soortbehoudsprogramma (EEP) voor de kleine kantjil. Dit betekent dat ARTIS helpt om ervoor te zorgen dat er genetisch gezonde populaties van deze soort blijven bestaan, zowel nu in dierentuinen als voor mogelijke herintroductie in het wild. Dit werk is belangrijk voor het behoud van biodiversiteit, vooral nu leefgebieden steeds meer worden bedreigd door menselijke activiteit.

Kleine kantjil met jong in ARTIS.