Leeuw Panthera leo
Koning van het dierenrijk.
De leeuw is een zogenaamde sleutelsoort, wat betekent dat ze onmisbaar zijn voor de balans van het ecosysteem.
De leeuw in vogelvlucht
- eet
- grazers als zebra's, gazelles, giraffen en gnoes, vogels en muizen.
- komt uit
- delen van Afrika en India
- uitblinker in
- luieren
Sleutelsoort
Op het menu van een leeuw staan voornamelijk grazers als zebra’s en gnoes, maar ook kleinere dieren. Leeuwen zijn een sleutelsoort, wat betekent dat ze onmisbaar zijn voor de balans in hun ecosysteem. Zonder leeuwen raakt de voedselketen uit balans, grazers nemen dan in aantallen toe waardoor gehele vlaktes kaal gegeten kunnen worden. Dan kan de savanne dus veranderen in woestijn of dichtgroeien tot bos.
Koning of koningin van het dierenrijk?
De leeuw is in tegenstelling tot alle andere grote katachtigen een sociaal dier. Een troep bestaat meestal uit vijf tot tien volwassen leeuwinnen en een leeuw als haremleider. Leeuwinnen blijven levenslang bij elkaar. De band tussen moeders, dochters en tantes is hecht en dat is niet voor niets. Zij zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de jacht, waarbij zij de troep samenstellen en samenwerken om prooien te besluipen, omsingelen en te doden.
Nuttige manen
Als enige katachtige heeft de mannetjesleeuw manen. De kleur daarvan kan variëren van lichtblond tot zwart. Hoe donkerder de manen, hoe dominanter de man overkomt. Verder beschermen de manen de kop en nek tijdens het vechten.
Lachen, gieren, brullen
Het brullen van de leeuw heeft een aantal functies. Het mannetje geeft hiermee zijn territorium aan, toont zijn agressie aan vijandige leeuwen en communiceert met zijn groepsgenoten. Maar leeuwen brullen ook gezamenlijk, als een vorm van sociale gebondenheid.
Een leeuw kan wel 20 uur per dag luieren, dit doen zij om zo veel mogelijk energie te sparen voor het jagen. Tijdens de jacht verbruiken ze namelijk in een korte tijd heel veel energie.
Kwetsbaar
De wildpopulatie leeuwen is bijna gehalveerd in slechts twintig jaar tijd. De grootste bedreigingen voor de leeuw zijn mensen en het verlies van prooisoorten in hun leefgebied. Het verlies van prooidieren kan komen door habitatverlies of klimaatverandering, en drijft leeuwen naar dichter bevolkte gebieden waar ze bijvoorbeeld op vee jagen. Met een toename van conflicten tussen boeren en leeuwen tot gevolg.