Roze pelikaan Pelecanus onocrotalus

Een ervaren visser en sociale vogel.

Hoe de roze pelikaan vist, vliegt en zijn jongen verzorgt.

De roze pelikaan in vogelvlucht

eet
vis
komt uit
Afrika, Oost-Europa en Centraal-Azië
uitblinker in
vissen met schepnet

De roze pelikaan is licht gebouwd en kan daardoor niet goed duiken. Hij vist dus ook door met zijn snavel in het water te happen. De ondersnavel bevat namelijk een grote uitrekbare zak, waarmee de pelikaan water en vissen kan vangen. 

Vreemde vogel

Hoewel de pelikaan nog relatief licht is, behoort deze tot de zwaarste nog vliegende vogels. Om op te stijgen maken ze een aanloop op het water, waarna ze stukken kunnen zweven op de luchtstroom. Om de vlucht wat minder zwaar te maken, vliegen pelikanen vaak in groepen.

Roze pelikaan in ARTIS

De status van deze soort op de IUCN Rode Lijst is niet bedreigd.

  • niet bedreigd
  • gevoelig
  • kwetsbaar
  • bedreigd
  • ernstig bedreigd
  • uitgestorven in het wild

Opbraken

Roze pelikanen broeden op eilandjes in grote binnenmeren, waar ze hun nesten van takken en riet op de grond bouwen. Het vrouwtje legt één tot drie eieren. De kuikens komen dan kaal en blind uit het ei. In de eerste weken voeden de ouders de jongen door voedsel op te braken, totdat de jonge pelikanen sterk genoeg zijn om zelf hun kop diep in de keelzak van hun ouders te steken. Ze halen het voedsel dan zelf uit de keelzak.

Keelzak van een roze pelikaan.

Na een paar weken zijn de jonge pelikanen klaar om het nest te verlaten. Ze vormen dan luidruchtige jeugdgroepjes: een soort crèches. De ouders blijven de jongen nog enige tijd voeren. Na ruim twee maanden zijn de kuikens zelfstandig en na drie tot vier jaar zijn ze geslachtsrijp.

't Veentje

In ARTIS leven de roze pelikanen op een hele bijzondere plek. De monumentale vijver 't Veentje is in 1911 aangelegd, gemodelleerd naar het Naardermeer. Dat was destijds het eerste beschermde natuurgebied van Natuurmonumenten.

Roze pelikaan aan het badderen in ARTIS