Schilderskikker Dendrobates tinctorius

Kleurrijke kikkers in de tropen.

Hier lees je alles over de kleuren en het unieke gedrag van de schilderskikker.







De schilderskikker in vogelvlucht

eet
mieren en andere insecten
komt uit
Midden- en Zuid-Amerika
uitblinker in
tapdansen

Schilderskikkers leven in het tropische regenwoud. Ze moeten om hun huid vochtig te houden, daarom vind je ze altijd vlakbij (regen)water. Deze kikkers zijn er in alle kleuren: er zijn wel dertig kleurvariaties bekend.  

Een giftig dieet

De schilderskikker eet voornamelijk mieren en termieten die giftige stoffen bevatten: alkaloïden. Deze alkaloïden verzamelen zich in de huid van de schilderskikker, waardoor deze giftig wordt voor roofdieren. De felle kleuren van de kikker waarschuwen roofdieren hiervoor. Wanneer een pijlgifkikker in dierentuinen leeft verliest deze vaak zijn giftigheid. Dit komt doordat de benodigde alkaloïden dan niet voorkomen in zijn dieet.

de Regina pijlgifkikker in ARTIS.

De status van deze soort op de IUCN Rode Lijst is niet bedreigd.

  • niet bedreigd
  • gevoelig
  • kwetsbaar
  • bedreigd
  • ernstig bedreigd
  • uitgestorven in het wild

Tapdansen

Schilderskikkers tikken vaak heel snel met de tenen van hun achterpoten op de grond. Waarom ze dat doen? Onderzoekers ontdekten dat dit getik trillingen veroorzaakt, dat er voor zorgt dat insecten hun schuilplaats ontvluchten. Zo kan de kikker makkelijker jagen.

De blauwe pijlgifkikker in ARTIS.

Schilderskikkers in ARTIS

ARTIS huisvest twee kleurvariaties van deze pijlgifkikker: de blauwe pijlgifkikker en de Regina's pijlgifkikker. De eerste heeft een azuurblauwe kleur en de tweede is geel-zwart gevlekt, met een blauwe keel en een blauwe kont.

de Regina pijlgifkikker in ARTIS.

De schilderskikker is geadopteerd door Tom Voûte fonds.