Stokstaartje Suricata suricatta
Scherp, snel en samen!
Het stokstaartje komt voor in de droge savanne van Zuid-Afrika, waar het in groepen leeft en zich voedt met insecten, kleine zoogdieren, eieren en planten.
Het stokstaartje in een vogelvlucht
- eet
- voornamelijk insecten, maar ook kleine zoogdieren, eieren en planten
- komt uit
- Zuidelijk Afrika
- uitblinker in
- graven en samenwerken
Het stokstaartje leeft op de droge savanne van Zuidelijk Afrika. Hier graaft het uitgebreide holenstelsels voor beschutting en bescherming.
Warmen en koelen via buik
Stokstaartjes leven op de droge savanne en kunnen goed tegen de hitte. Hun dun behaarde buik helpt hen hierbij: 's ochtends warmen ze op in de zon. Als het te warm is gaan ze plat op hun buik op een koele plek liggen om af te koelen. Hun lange wimpers beschermen de ogen tegen fel zonlicht en stuivend zand.
Hulp bij opvoeden
Stokstaartjes leven in groepen tot dertig individuen, geleid door een dominant paar. Alleen dit paar krijgt meestal jongen, maar de hele groep helpt bij de verzorging. De jongen blijven drie weken in het nest. Er wordt dan opgepast door de helpers of babysitters. Zelfs helpers die geen moeder zijn, kunnen melk geven aan de kleintjes.
Altijd op wacht
De stokstaartjes zoeken zelf hun eten, maar blijven altijd in contact met elkaar. Eén dier houdt de wacht vanaf een hoger punt, zodat het alles goed in de gaten kan houden. Bij gevaar maakt hij verschillende geluiden: eentje om de groep te waarschuwen voor gevaar vanaf de grond, en een ander voor dreiging vanuit de lucht. Zodra het alarm klinkt, duiken de anderen snel hun holen in!