Struisvogel Struthio camelus
De zwaarste en grootste vogel ter wereld.
De struisvogel is een loopvogel: het vliegen is deze grote vogel verleerd. Wél kunnen ze ontzettend hard rennen.
De struisvogel in vogelvlucht
- eet
- zaden, bloemen, insecten, kleine gewervelden
- komt uit
- Centraal- en Zuid-Afrika
- uitblinker in
- rennen
Op het menu
De struisvogel is een planteneter, maar eet af en toe de resten van dierenkarkassen die achtergelaten zijn door roofdieren. Het is verder een kieskeurige eter en eet alleen de zaden en koppen van bepaalde gewassen, bloemen en soms insecten en kleine gewervelde dieren. Struisvogels kunnen lange periodes zonder water.
Een vogel van extremen
De struisvogel is een vogel van extremen. Zo is het de grootste en zwaarste vogel van het dierenrijk. Daarnaast is de struisvogel ook nog de snelste tweevoeter ter wereld: in een goede sprint kan deze vogel snelheden van wel 70 kilometer per uur bereiken. Ook de eieren van de struisvogel zijn de grootsten van alle dieren.
Eieren broeden
Struisvogels leven in groepen. De vrouwtjes leggen hun eieren in een gezamenlijk nest wat bestaat uit een ondiepe kuil. Alle eieren worden tegelijk uitgebroed door het alfavrouwtje. Struisvogeleieren zijn ongeveer vijftien centimeter lang, dertien centimeter breed en wegen gemiddeld 1500 gram. De schaal is oersterk en zal niet breken onder het gewicht van een volwassen man.
Met je kop in het zand
Het is een fabeltje dat struisvogels hun kop in het zand steken. Waarschijnlijk is het verhaal ontstaan omdat een struisvogel, om te ontsnappen aan het zicht van de vijand, met zijn nek vooruitgestrekt op de grond gaat liggen. Zijn lijf lijkt dan net een hoopje zand.