Tureluur Tringa totanus
Een inheemse trekvogel
Lees alles over het broedgedrag en de bedreigingen van de tureluur in Nederland.
De tureluur in vogelvlucht
- eet
- wormen, insecten, spinnen, wadslakjes, kreeftachtigen, (kikker)visjes
- komt uit
- West- en Noord-Europa tot West-Siberië
- uitblinker in
- trekken
De tureluur is een trekvogel die graag overwintert in zuidelijke gebieden zoals Zuid-Azië. In Nederland kun je de tureluur het hele jaar door vinden, omdat hier tureluurs van juist weer meer noordelijke regio's komen overwinteren.
Broedgebied
In Nederland wordt volop gebroed door tureluurs, zoals op het Verdronken land van Saeftinghe, op de grens van Nederland en België. Hier broedt tot wel 10% van alle Nederlandse tureluurs. Ook vind je veel tureluurs op de Waddenzee, in de weides van Friesland en de Oostvaarderseplassen.
Broedgedrag
De tureluur legt zo’n 4 eieren in een kuiltje in het gras. Hoewel territoriaal en monogaam, kunnen paren dichtbij elkaar broeden. De nesten worden gebouw op de grond, meestal goed verborgen onder gras. Na de paring zorgen het mannetje en het vrouwtje beide voor de kuikens. Tureluurs broeden vaak dicht bij kieviten, zodat ze mee kunnen profiteren van de verdedigingstactieken van de kievit.
Rode lijst
Het aantal broedparen in Nederland daalt jaarlijks met ongeveer 5%, vooral door intensieve landbouw en lage waterpeilen. Door het lage waterpeil verdwijnen bloemen en kruiden die insecten aantrekken, essentieel voedsel voor kuikens. Ook wormen worden hierdoor moeilijker bereikbaar voor vogels. Hoewel de soort wereldwijd niet bedreigd is, staat de tureluur in Nederland op de Rode Lijst. Deze lijst bevat kwetsbare of bedreigde soorten en helpt bij het prioriteren van beschermingsmaatregelen, zoals het verbeteren van leefgebieden.