De kale vuilnisman van de natuur.

De vale gier leeft in bergweiden en ongerepte, warme streken in Zuid-Europa en Noord-Afrika.

De vale gier in vogelvlucht

eet
karkassen van dode dieren
komt uit
Zuid-Europa en Noord-Afrika
uitblinker in
scherp en ver zien

Opstijgen en zweven

De vale gier is heel groot; hij heeft een spanwijdte van tenminste 2,5 meter. Hij zweeft uitzonderlijk hoog boven het landschap en kan hoogten van wel 4,5 kilometer bereiken. Bij het opstijgen heeft de gier veel vliegruimte nodig. Vervolgens speurt hij vanuit de lucht naar kadavers. Ook houdt hij soortgenoten nauwlettend in de gaten.

Vliegende vale gier

De status van deze soort op de IUCN Rode Lijst is niet bedreigd.

  • niet bedreigd
  • gevoelig
  • kwetsbaar
  • bedreigd
  • ernstig bedreigd
  • uitgestorven in het wild

Aaseter

Vale gieren zijn aaseters: zij eten alleen dode dieren. Dat lijkt misschien vies, maar vale gieren houden het landschap juist schoon! Doordat zij de dode dieren opruimen helpen ze in het voorkomen van ziektes en het recyclen van voedingsstoffen. Ze spelen dus een hele belangrijke rol in hun ecosysteem.

Een vale gier bouwt een nest.

Dringen voor eten

Een vale gier heeft hele bijzondere ogen: ze kunnen een prooi van een afstand van 6,5 kilometer spotten. Wanneer een gier een karkas gevonden heeft, suist deze met een enorme vaart naar beneden. De andere gieren volgen dan al snel. Zo kan het voorkomen dat zich binnen 10 minuten een groep van wel 30 vale gieren rondom een karkas verzamelt.

ARTIS steunt

ARTIS steunt sinds 2018 een herintroductieproject in Sardinië. ARTIS draagt bij aan het wetenschappelijk onderzoek door sponsoring van GPS-zenders. Bovendien zijn in 2022 voor de derde keer vale gieren uit ARTIS uitgezet op Sardinië, waar zij nu in het wild leven. Dankzij GPS-zenders en wetenschappelijk onderzoek is ook bekend hoe de eerder vrijgelaten gieren zich gedragen in het wild. Ze blijken zich moeiteloos aan te sluiten bij de aanwezige wilde soortgenoten. Eén van de gieren heeft zelfs al een ei uitgebroed. In totaal vliegen er nu zeven gieren uit ARTIS rond op Sardinië.

De vale gier is geadopteerd door Tankstation Zwart en act Fort Advocaten.