Westelijke laaglandgorilla Gorilla gorilla gorilla
De gorilla is de grootste apensoort ter wereld.
Gorilla's hebben altijd veel indruk gemaakt op de mens. Denk maar aan gevaarlijke figuren als King Kong. Maar eigenlijk zijn gorilla's erg rustig en vreedzaam.
De westelijke laaglandgorilla in vogelvucht
- eet
- fruit, stengels, bladeren, soms insecten
- komt uit
- Centraal-Afrika
- uitblinker in
- zorgen voor de jongen
Veganist
De westelijke laaglandgorilla is een echte planteneter. Hij eet vooral veel bladeren, boombasten, knollen en fruit. Af en toe verorbert hij een insect. Soms klimt hij wel 15 meter in de boom om goed voedsel te vinden. Maar nooit zal hij een gebied helemaal kaal eten. Doordat de vegetatie de kans krijgt om snel weer aan te groeien, kunnen de gorilla’s in een redelijk beperkt verspreidingsgebied leven.
Indrukwekkend
De westelijke laaglandgorilla is een van de grootste apen ter wereld. Zijn naaste verwant, de berggorilla, is net een beetje groter. De laaglandgorilla heeft een brede borst en nek, sterke handen, voeten en kaken, en een groot hoofd met duidelijke wenkbrauwboog. De mannen zijn te herkennen aan hun kam. De donkere vacht bedekt het hele lichaam, met uitzondering van het gezicht, de oren, de palm van de hand en de voetzolen. Het haar op de onderrug van een volwassen mannetje kleurt zilvergrijs. Daarom worden de volwassen mannen ook wel zilverruggen genoemd.
Soms net mensen
Net als een mens heeft de gorilla geen vaste paartijd. Een vrouwtje menstrueert iedere 28 dagen. Baby’s worden geboren na een zwangerschap van ongeveer acht-en-een-halve maand. De jonge gorilla’s drinken bij hun moeder tot ze drie of vier jaar zijn. Daarna kan de moeder opnieuw zwanger worden. Een jonge gorilla groeit ongeveer twee keer zo snel als een menselijke baby. Na drie maanden kan hij al kruipen en zich aan de moeder vastklampen. Na vier jaar is hij niet meer afhankelijk van zijn moeder. Gorilla’s zijn mensapen. In tegenstelling tot andere apen hebben mensapen geen staart en een platte borstkas.
Ernstig bedreigd
De westelijke laaglandgorilla wordt ernstig bedreigd. Een belangrijke oorzaak hiervan is het verdwijnen van hun leefgebied door coltanmijnbouw. Coltan is een erts dat wordt gebruikt in de productie van mobiele telefoons. Daarnaast wordt, ondanks de wettelijke bescherming van de gorilla, nog altijd veel op ze gejaagd en worden jong gorilla's illegaal verhandeld.