Het raadsel van de planeet met een staart ontrafeld
Wist je dat er al meer dan 5500 planeten buiten ons zonnestelsel zijn ontdekt? Daar zitten een paar echte buitenbeentjes tussen! In dit verhaal neemt Planeteer Odin je mee naar de mysterieuze exoplaneet WASP-107b.
Wat is een exoplaneet?
Een exoplaneet is een planeet die zich buiten ons zonnestelsel bevindt. Net zoals de planeten in ons zonnestelsel in een baan om de zon draaien, draaien exoplaneten om hun eigen "thuisster''.
Planeet met een staartje
Rots en gas
Twee foute antwoorden
Wetenschappers dachten eerst dat WASP-107b een zware kern had, omgeven door superheet gas. Maar de hitte van de ster bleek niet voldoende om dit scenario te ondersteunen. Een andere theorie stelde dat de planeet een kleine kern met een dikke gaslaag had. Maar zo’n kleine kern zou te weinig zwaartekracht hebben om zoveel gas aan te trekken.
Nieuwe metingen
De afwezigheid van methaan, dat bij hoge temperaturen uit elkaar valt, suggereert dat de kern van WASP-107b nog heter is dan eerder werd gedacht. Dit komt waarschijnlijk door een getijdewerking van de van de lokale zon op WASP-107b. De zwaartekracht zorgt ervoor dat de gaswolken heen en weer bewegen, waarbij ze tegen elkaar wrijven en daardoor verder opwarmen.
Met een beter inzicht in de temperatuur en de verhouding tussen lichte en zware stoffen kon ook het gewicht van de kern veel nauwkeuriger worden ingeschat. En wat bleek? De kern is meer dan twee keer zo zwaar als eerder werd gedacht. Met dat gewicht blijkt WASP-107b ineens verrassend goed te passen binnen de bekende regels voor planeetvorming.