Afrikaanse pinguïn
ARTIS coördineert het Europese fokprogramma van de Afrikaanse pinguïn en steunt SANCCOB.
SANCCOB
SANCCOB (Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds) is een natuurbehoudsorganisatie die als doel heeft de vogels, in het bijzonder de bedreigde soorten - zoals de Afrikaanse pinguïn - in het kustgebied van Zuidelijk Afrika te beschermen en te herintroduceren. De organisatie heeft al meer dan 100.000 zeevogels gered sinds de start van de organisatie in 1968. De opvangstcentra zijn gevestigd in Kaapstad. ARTIS draagt bij aan een drietal activiteiten van SANCCOB.
Chick Bolstering-project
ARTIS maakt onderdeel uit van het Chick Bolstering-project. In dit project worden verzwakte en verlaten pinguïnkuikens verwijderd uit de wilde pinguïnkolonies en in het SANCCOB centrum verzorgd, zodat zij eenmaal aangesterkt kunnen worden uitgezet in het wild. In dit project wordt ook de mogelijkheid onderzocht om een nieuwe kolonie Afrikaanse pinguïns te starten om deze bedreigde soort minder kwetsbaar te maken.
Medicijnen, zorg en voedsel
ARTIS draagt bij aan de algemene kosten van SANCCOB. Hiermee ondersteunt ARTIS de aankoop van medicijnen en voedsel. Daarnaast draagt ARTIS bij aan zorg voor de herstellende vogels en de kuikens, voordat zij teruggeplaatst kunnen worden in het wild.
Educatie
Ook levert ARTIS een financiële bijdrage aan een educatieproject Mobile Science Lab. Het Natuureducatie Centrum van SANCCOB biedt scholen een programma aan waarbij de leerlingen in de klas de mogelijkheid krijgen om experimenten en onderzoek te doen en zo meer te leren over de natuur en de bedreigingen door vervuiling.
Europese soortbehoudprogramma
ARTIS coördineert het Europese soorbehoudprogramma (EEP) voor de Afrikaanse pinguïn en zorgt voor een gezonde populatie door het bijhouden van het stamboek en het uitwisselen van dieren tussen dierentuinen. Het doel is om bedreigde diersoorten in het wild te herstellen, maar vaak moet eerst het natuurlijke leefgebied veilig worden gemaakt door problemen zoals stroperij, overbevissing of vernietiging van habitat aan te pakken.