ARTIS steunt sinds 2022 een project van Marwell Wildlife, dat zich richt op het behoud van de flora en fauna in de Sahelo-sahara en het dorre steppehabitat in Tunesië, waar de uitgestorven algazel inmiddels weer is geherintroduceerd in het wild.

Algazellenlam met moeder.

Uitgestorven in het wild

De algazel werd in 2000 door de IUCN uitgeroepen tot "uitgestorven in het wild". Ooit leefden er honderdduizenden in Noord-Afrika, maar in de twintigste eeuw nam hun aantal snel af door jacht en de uitbreiding van veeteelt. De laatste wilde algazel werd eind jaren tachtig gezien. Op dat moment leefden er nog zo'n 2.000 dieren in dierentuinen wereldwijd.

Algazel in ARTIS.

Het project

Het herintroductieproject voor de algazel begon in de jaren 80, met de eerste groepen die tussen 1986 en 1999 werden uitgezet in Tunesië, Senegal en Marokko. In 2016 volgden twee groepen in Tsjaad, waar datzelfde jaar voor het eerst in 30 jaar een lam werd geboren. Inmiddels wordt 485.000 hectare van de Sahelo-Sahara beschermd, wat ook andere diersoorten en inheemse planten helpt. ARTIS steunt dit project door cameravallen te financieren om de biodiversiteit in vier nationale parken te onderzoeken.

Samenwerking is de sleutel

Sinds 1963 leven er algazellen in ARTIS als onderdeel van het Europese fokprogramma. ARTIS helpt zo mee aan een genetisch gezonde populatie buiten het oorspronkelijke leefgebied. Tot nu toe zijn er 98 algazellen geboren in ARTIS. Deze samenwerking tussen dierentuinen, natuurbehoudorganisaties en lokale overheden is een succesvol voorbeeld van natuurbehoud. De bij dit project opgedane kennis helpt ook bij het beschermen van andere bedreigde soorten.

Twee algazellen in ARTIS.