Onderzoek naar gezondheid en geneeskunde

Veterinaire onderzoeken in dierentuinen dragen niet alleen bij aan goede zorg voor de dieren in het park, maar kennis van de effecten van mogelijke ziekten en/of behandelingen is ook cruciaal om de vaak ernstig bedreigde soortgenoten in het wild beter te kunnen monitoren én beschermen.

Veterinaire zorg

In een dierentuin is het voorkomen van ziekten door goede (preventieve) veterinaire zorg enorm belangrijk. Dat is een flinke uitdaging, omdat de diversiteit aan diersoorten groot is en er vaak maar weinig bekend is over hun fysiologie. Vele soorten zijn immers in het wild niet of nauwelijks te bestuderen.

Drie dierenartsen in ARTIS

In ARTIS werken drie dierenartsen, waarvan twee Europees Erkend EBVS® Specialisten op het gebied van de geneeskunde van dierentuindieren en vogels. Zij werken nauw samen met de dierverzorgers én met andere veterinaire en humane specialisten, onder meer van het Medisch Centrum voor Dieren, Amsterdam en het OLVG. Zo onderzoeken humane cardiologen en radiologen regelmatig de mensapen in ARTIS en kunnen de dieren, zoals een schildpad of een jaguar, onder een CT-scan worden gelegd voor de beste diagnostiek. 

Publicaties van wetenschappelijke artikelen

Om kennis en ervaringen met internationale collega’s te delen publiceert ARTIS-dierenarts Martine regelmatig in wetenschappelijke artikelen en op internationale congressen. Op deze manier dragen de veterinaire onderzoeken in ARTIS niet alleen bij aan juiste zorg voor de dieren in het park, maar ook aan het verbeteren van de geneeskunde en zorg van dierentuindieren wereldwijd. Daarnaast levert meer kennis van de gezondheid, ziekten en/of behandelingen van de vaak ernstig bedreigde soortgenoten een grote bijdrage aan hun monitoring en bescherming in het wild.