Fascinerende wereld onder onze voeten
- 11 maart 2025
Ondergrondse wereld
Deze ondergrondse wereld zit vol leven met een oneindig netwerk van wortels, schimmels en andere micro-organismen, maar ook van buizen, kabels en pilaren die samen Amsterdam dragen. Onze bodem is belangrijker dan we denken, en kan ons zelfs vertellen hoe gezond onze leefomgeving eigenlijk is.
Gezonde bodem
Om het ondergrondse leven zelf te ervaren kruip je als tentoonstellingsbezoeker letterlijk in de aarde. Waardoor het onderste boven komt en de invloed van de bodem op het stedelijke bestaan zichtbaar wordt. Want een gezonde bodem draagt bij aan de biodiversiteit, klimaatadaptatie en een gezonde leefomgeving. Denk aan wormen die zorgen voor minder plassen van regenwater of bomen die in een gezonde grond minder snel omwaaien.
Interactieve tentoonstelling
Naast deze interactieve installatie en een introductiefilm worden in Station bodem dagelijks workshops gegeven, en wordt de bezoeker, door te doen, uitgedaagd na te denken over wat de bodem behelst. Zo kan het spel ‘Parlement van Ondergrondse zaken’ worden gespeeld, waarmee bezoekers zich kunnen inleven in de verschillende gebruikers van de bodem.
In de ban van de bodem
Het Groote Museum ontwikkelde Onderstebodem samen met de Academische Werkplaats Bodem (AWB), dat een samenwerking is van de gemeente Amsterdam, Waternet en Naturalis. Joyce van den Berg, de trekker van AWB: “Amsterdam groeit; nieuwe gebouwen verrijzen en de stad werkt aan duurzame oplossingen voor energie, mobiliteit en klimaatadaptatie. Waar al deze toekomstplannen samenkomen, wordt de ruimte steeds schaarser – niet alleen bovengronds, maar vooral ook onder de stad. Hoe kunnen we samen zorgen voor een gezonde bodem?”
Het laatste nieuws
Nieuw jeugdboek van ARTIS-dierverzorger Job van Tol: Gieren met de pinguïns
09 april 2025 • ARTIS-Park
In Gieren met de pinguïns geeft dierverzorger Job van Tol je een verrassend kijkje achter de schermen van de dierentuin.