Oren Een wereld vol geluid
Het Groote Museum is verdeeld in zones. Ontdek hier wat er te zien en ervaren is in de zone over oren en geluid.
De wereld kent drie soorten geluid. Geofonie is het rumoer van de aarde: ruisende rivieren, rommelende vulkanen, brekende ijsschotsen.
Onder biofonie verstaan we de geluiden van planten en dieren: geritsel, gekraak, gescharrel, getik, gepik, plus boodschappen als “hier woon ik: wegwezen”, “pas op, gevaar!”, “hallo, schatje”.
Ten slotte is er antrofonie: alles wat de mens voortbrengt, variërend van brabbelende baby’s tot overtrekkende vliegtuigen en de boor van de buurman. Maar waar hoor je de stilte?
Te zien in deze zone
Ik kom hier voor mijn rust
Waar is nog stilte te vinden? De groene gedeeltes op de kaart worden steeds zeldzamer. Kan jij nog 1 cm groen ontdekken?
Hoor de verschillen
Wat is het effect van ontbossing op biodiversiteit? Geluidslandschap ecoloog Bernie Krause laat je de verschillen horen.
Huilen zonder tranen
Een iconisch geluid uit de natuur: het gehuil van een wolf. Al komt er bij dit soort gehuil geen tranen aan te pas. Wolven huilen om elkaar te waarschuwen, om elkaar op te sporen. Of als communicatie tijdens de jacht. Het geluid is tot kilometers ver te horen. Elke wolf heeft zijn eigen unieke geluid, net zoals wij mensen ook eigen stemgeluid hebben. Ze kunnen verschillende toonhoogtes en vocalisaties veranderen door gebruik te maken van hun stembanden. Deze specifieke wolf leefde in ARTIS en is ook bekend als “Milou”.
Geluid zien
Geluid zien