Arthrospira platensis ook wel bekend als Spirulina

De bijnaam verklapt het eigenlijk al een beetje: de cyanobacterie Arthrospira platensis, ook wel bekend als Spirulina, ziet eruit als een spiraal, of beter als de veer in een pen. Dankzij deze vorm is deze fascinerende bacterie stevig genoeg om erg lang te worden.

Spirulina of Arthrospira platensis?

Spirulina en Arthrospira platensis worden vaak door elkaar gehaald, maar technisch gezien zijn het verschillende benamingen voor wat tegenwoordig als dezelfde cyanobacterie wordt beschouwd. Wetenschappers ontdekten dat de organismen die als "Spirulina" werden aangeduid eigenlijk tot het geslacht Arthrospira behoren, met A. platensis als een van de belangrijkste soorten. De naam Spirulina is een populaire benaming gebleven in de voedsel- en gezondheidsindustrie, terwijl Arthrospira platensis de juiste wetenschappelijke naam is voor de microbe.

Fotosynthese

Naast dat deze microbe er gaaf uitziet, is de groene kurkentrekker ook in staat om zuurstof te maken. Dit doet hij door middel van fotosynthese, net als planten. Fotosynthese is het proces waarbij CO2 en water worden omgezet in suiker en zuurstof.

Superfood

Spirulina wordt al eeuwenlang gebruikt als voedingsbron door verschillende culturen, en tegenwoordig staat het bekend om zijn hoge voedingswaarde. Het zit namelijk vol met proteïne en vitamine. Daarnaast verlaagt het eten van Arthrospira platensis mogelijk ook nog eens het cholesterol. Hierdoor is het een gezond en duurzaam voedselsupplement. Wist je dat de Spirulina ook wordt gebruikt om astronauten te voorzien van hun nodige nutriënten? Het is dus echt toekomstvoedsel!

Meer leren over microben?

Arthrospira platensis is slechts één van de vele microben die in ARTIS-Micropia te zien zijn. Elk van deze microscopische organismen speelt een eigen, unieke rol in de wereld. Kom langs en ontdek ze allemaal!