De geschiedenis van het ARTIS-Aquarium

In 1882 opende het grootste en meest moderne aquarium van Europa haar deuren. Op 1.740 houten heipalen, bood het ruimte aan meer dan een miljoen liter water. Het Aquarium werd direct geprezen als een wereldwonder, met bezoekers uit heel Europa die het kwamen bewonderen

historische foto van artis aquarium rond 1890

Een kijkje in de onderwaterwereld: Het ontstaan van het ARTIS-Aquarium

Oog in oog met de onderwaterwereld

In de late 19e eeuw maakten ontwikkelingen in wetenschap en techniek het mogelijk om het onzichtbare onderwaterleven te tonen in speciaal ontworpen aquaria. Rond die tijd publiceerde de Britse onderzoeker Philip Henry Gosse het invloedrijke boek The Aquarium, wat leidde tot een aquariumrage in Europa. ARTIS besloot daarop een openbaar aquarium te bouwen met zowel zoet- als zoutwaterbassins, een waardevolle toevoeging aan de dierentuin.

ARTIS voor iedereen

In 1877 schonk de gemeente Amsterdam de grond voor het huidige Aquarium. Voorwaarde was dat ARTIS, toen enkel voor de elite toegankelijk, open zou gaan voor iedereen. Met de opening van het Aquarium in 1882 konden voor het eerst stadsbewoners en bezoekers van buitenaf de dierentuin betreden. Dit was de eerste stap naar een bredere toegankelijkheid.

Uniek ontwerp en bouw

De Amsterdamse architect Gerlof Salm en zijn zoon ontwierpen het Aquarium in een eclectische stijl. De classicistische tempelarchitectuur is uniek in Amsterdam en spiegelt het Concertgebouw aan de andere kant van de stad. In 1879 begon de bouw, waarvoor uiteindelijk 1.740 heipalen nodig waren om het gewicht van 640.000 liter zeewater, 225.000 liter zoetwater en het innovatieve waterfiltersysteem te dragen. Het Lloyd’s waterfiltersysteem in het ARTIS-Aquarium is nu het laatste werkende exemplaar ter wereld.

Judith van den Berg Relatiemanager ARTIS

Wil je meer weten over de restauratie? Of ben je geïnteresseerd in het steunen van het Aquarium? Neem dan contact op met Judith van den Berg.