Anoa Bubalus depressicornis
De dwergbuffel van Sulawesi.
De anoa is de kleinste van alle wilde runderen met een schofthoogte van 60 tot 75 cm.
De anoa in vogelvlucht
- eet
- bladeren, gras, vruchten, waterplanten
- komt uit
- het Indonesische eiland Sulawesi
- uitblinker in
- verstoppen
Dwergbuffel
De anoa wordt ook wel gemsbuffel of dwergbuffel genoemd. In de plaatselijke taal van Sulawesi betekent anoa ‘buffel’. Anoa's spelen in het ecosysteem van Sulawesi een grote rol in het verspreiden van zaden. Ze eten deze namelijk op en poepen ze weer uit. Doordat ze grote afstanden afleggen, geven ze hiermee planten de kans zich te verspreiden. Zo versterkt het ecosysteem.
Solitair leven
De anoa leeft solitair. Dat betekent dat het dier alleen leeft en niet in een groep of met een partner. In de ochtendschemering kun je het schuwe dier zien zoeken naar voedsel. Als het vervolgens warmer wordt, schuilt de dwergbuffel in de schaduw. De anoa leeft alleen in dichte, onverstoorde bossen in de buurt van water.
Bedreigd
Jonge anoa's worden bedreigd door pythons en civetkatten, maar volwassen anoa's hebben geen natuurlijke vijanden. De grootste bedreiging voor de anoa is de mens. Vroeger, voordat er vuurwapens waren, waren de mensen op Sulawesi bang voor de anoa en jaagden ze er bijna niet op, omdat de anoa blindelings kan aanvallen als hij zich bedreigd voelt. Tegenwoordig worden anoa's wel bejaagd voor hun vlees, hoorns en huid. Daarnaast vormt ontbossing een groot gevaar voor de anoa; een groot deel van het oorspronkelijke laaglandbos is al verdwenen. Daarom is de anoa opgenomen in een EEP, een Europees soortbehoudprogramma voor bedreigde diersoorten.