Een gemaskerde alleseter.

De wasbeer komt in een groot deel van Noord- en Midden-Amerika voor. Hij leeft bij voorkeur in bosgebied en het liefst in de buurt van water.

De wasbeer in vogelvlucht

eet
insecten, rivierkreeften, fruit, noten, kleine zoogdieren, reptielen, amfibieën, vis, eieren
komt uit
Noord- en Midden-Amerika
uitblinker in
aanpassen aan mensen

Wassende wasbeer

Wasberen worden vaak gezien aan de waterkant met voedsel in hun voorpoten, vandaar de naam 'wasbeer'. Toch wassen ze hun eten niet om zand en modder van hun voedsel af te krijgen, zoals mensen. Sommige onderzoekers denken dat ze het water gebruiken om hard voedsel zachter te maken of om oneetbare delen te verwijderen. Een andere theorie is dat wasberen hun voedsel in het water aftasten om beter te voelen wat ze eten. Wasberen hebben namelijk erg slecht zicht en zijn afhankelijk van hun tast. Die tastzin wordt verfijnd als hun poten nat zijn.

De status van deze soort op de IUCN Rode Lijst is niet bedreigd.

  • niet bedreigd
  • gevoelig
  • kwetsbaar
  • bedreigd
  • ernstig bedreigd
  • uitgestorven in het wild

Ook in Europa

De wasbeer is geen echte beer, maar behoort tot zijn eigen familie: de Procyonidae. Oorspronkelijk komt de wasbeer uit Noord- en Midden-Amerika. Mensen hebben vroeger wasberen gevangen en meegenomen naar Europa, waar sommige dieren wisten te ontsnappen of opzettelijk werden vrijgelaten. Inmiddels leven er ook wasberen in delen van Europa, waaronder Nederland.

Een wasbeer.

Leven in de stad

Wasberen zijn intelligente, nieuwsgierige dieren. Hierdoor kunnen ze zich goed aanpassen aan leven in de stad: een mooi voorbeeld van veerkracht van de natuur. Doordat ze bijna alles eten is voor de wasbeer genoeg voedsel te vinden. Daarnaast weten ze hoe ze sloten en deuren kunnen openmaken. Maar ook het leven in de stad gaat niet over rozen. Zo worden wasberen vaak aangereden of bestreden.

De wasbeer is geadopteerd door Hazet, Pluvo en de Persgroep.