Proef de toekomst in ARTIS: dineren op het Artisplein

Nieuws ARTIS
  • 2 mei 2024

ARTIS organiseert als onderdeel van het Aardbewoners Festival drie diners op het Artisplein met als thema ‘De heruitvinding van ons eten’.

Freddy Tratlehner En Emile Van Der Staak koken in Artis

De diners maken deel uit van het Aardbewoners Festival dat met een uitgebreide programmering van 15 tot 23 juni plaatsvindt in ARTIS.

Sterrenchef Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel en Freddy Tratlehner, bekend van De Jeugd van Tegenwoordig, werken samen voor een culinaire ervaring in ARTIS. Op 18, 19 en 20 juni genieten gasten van een volledig plantaardig viergangenmenu. Iedere gang staat in het teken van een nieuwe manier om naar ons voedsel en de relatie daarvan met de wereld om ons heen te kijken. 

De heruitvinding van ons eten

Hoe kunnen we blijven eten binnen de veranderende grenzen van onze planeet? Onbewust maken we zo’n 200 voedselkeuzes per dag die stuk voor stuk impact hebben op de planeet. Menselijke invloeden hebben geleid tot wereldwijde veranderingen op het gebied van klimaat, waaronder de biodiversiteit, de bodem en het onderwaterleven. De mens heeft door de geschiedenis heen meerdere malen zijn dieet opnieuw uitgevonden. Met de wetenschap van nu is het de hoogste tijd dit weer te doen.

Rembrandt Sutorius, directeur van ARTIS: “Nergens anders dan in ARTIS kan het leven in haar volle breedte zo ervaren worden, van het microscopisch kleine in ARTIS-Micropia tot het allergrootste in het ARTIS-Planetarium. In ARTIS kom je in verbinding met alle aardbewoners. En vanuit deze verbinding en verwondering over alles wat leeft willen we iedereen activeren om zorg te dragen voor onze aarde. Met deze serie diners nemen we de volgende stap, en laten we bezoekers proeven dat we met voedselkeuzes een positieve impact kunnen maken op de wereld om ons heen.”

Artis Hovenier Ton Hilhorst In De Eetbare Tuin

Inspiratie vonden de chefs onder meer in alles wat in ARTIS groeit en bloeit. Zo zijn er in ARTIS duizenden planten-, bomen- en schimmelsoorten te vinden die eetbaar zijn.

Een smaakvolle toekomst op het bord

Tijdens het diner laten Freddy en Emile aan de hand van vier plantaardige gangen met verrassende non-alcoholische dranken zien dat die heruitvinding een smaakvolle toekomst belooft. Het innovatieve menu slaat een brug met de praktijk voor hoe ook thuis bewuste én smaakvolle keuzes gemaakt kunnen worden met liefde voor de aarde en haar bewoners. Net als ARTIS dat doet voor haar bezoekers met een volledig vegetarisch en vernieuwend aanbod. De chefs maken gebruik van de grootste tot de allerkleinste smaakmakers en heruitvinden klassiekers met een knipoog.

Emile van der Staak, chef De Nieuwe Winkel: “We duiken in de haast oneindige botanische schatkamer en ontdekken prachtige gerechten die niet alleen gezond zijn voor mens en planeet, maar vooral ook verrukkelijk smaken.”

Het laatste nieuws

6.000 kinderen krijgen schoolreis naar ARTIS

27 maart 2025 • ARTIS-Park

ARTIS, Uber, het Jeugdeducatiefonds en Oostenrijk maken natuureducatie toegankelijk voor scholen met veel leerlingen in armoede.

Fascinerende wereld onder onze voeten

11 maart 2025 • ARTIS-Groote Museum

Op 4 april start in ARTIS-Groote Museum de tentoonstelling Onderstebodem, die de verborgen wereld onder onze voeten onthult.

Nieuwe ARTISt-in-Residence

27 februari 2025 • ARTIS

Begin maart start kunstenaar en Rijksakademie-alumnus Sheng-Wen Lo zijn ARTISt-in-Residence. Gedurende twaalf maanden onderzoekt Lo de verrijking in dierenverblijven, afvalrecycling en de bezoekerservaring.