Natuur in de stad
ARTIS, een groene oase in het hart van de stad, biedt volop ruimte en beschutting voor de natuur.
Stadsnatuur
Je zou het misschien niet denken, maar de biodiversiteit in de stad ligt vaak hoger dan in het platteland eromheen. In een stad vind je een heel ecosysteem dat goed op elkaar is afgestemd en aan het leven in de stad is aangepast. Het is belangrijk dat er ruimte voor natuur in de stad blijft om de biodiversiteit in Nederland op peil te houden. ARTIS draagt bij aan het verrijken van de biodiversiteit in Amsterdam.
ARTIS als oase
In ARTIS is een grote verscheidenheid aan bomen- en plantensoorten te vinden. Ook groeien in de bermen vaak inheemse planten, waar veel insecten op afkomen. Maar ook de oude gebouwen met hun kieren, de schaduwrijke plekken en schone waterpartijen zorgen ervoor dat ARTIS veel dieren aantrekt.
Ruimte maken voor stadsnatuur
Bij nieuwe verblijven wordt altijd ruimte gemaakt voor stadsnatuur. Zo hebben vleermuizen bij het olifantenverblijf een plek om te roesten en zijn onder de sierbrug tussen de Chileense flamingo’s en de goudwanggibbons zwaluwnestjes gehangen. Dezelfde soort nestkasten hangen ook onder de brug bij de zwarte slingerapen. Het nieuwe verblijf van de goudwanggibbons heeft een groen dak dat insecten aantrekt. En de insecten hebben veel meer plek in ARTIS: de inheemse beplanting van grote delen van het park blijven gewoon staan om zoveel mogelijk insecten te trekken. Daarnaast kunnen de insecten hun toevlucht zoeken in het nieuw aangelegde insectenhotel.
Onderzoek
Naast het park zo geschikt mogelijk maken voor stadsdieren, doet ARTIS ook onderzoek naar de soorten. De wilde Nederlandse vogels die in ARTIS leven, zoals de blauwe reigers en de kwakken, worden geringd voor onderzoek. Door de dieren te volgen, helpt ARTIS mee met het in kaart brengen van hun verspreidingsgebied en komen we meer te weten over de diersoort. Dit is belangrijk voor het behoud van deze diersoorten. Daarnaast wil ARTIS de stadsnatuur zichtbaar maken voor bezoekers, onder andere door dierinformatieborden te plaatsen van vogels die komen aanvliegen.
Zelf aan de slag
Bedreigde dier- en plantensoorten vind je niet alleen in verre landen, maar ook in je eigen tuin of op je balkon. Je kunt de natuur makkelijk een handje helpen door planten op je eigen balkon of tuin te zetten die lang bloeien en veel nectar geven. Ook insectenhotels en vogelhuisjes dragen hun steentje bij. Laat onkruid staan voor vlinders en geef mussen en muizen de ruimte in een rommelig tuintje. Afgevallen bladeren bieden schuilplaatsen aan bodemdieren die de grond weer vruchtbaar maken voor planten.