Geur | Waarom huil ik om een wasmachine?

Geur. Of je nu een kater, een beuk, een mens, of een kreeft bent, je reageert er automatisch op. Om je voort te planten, eten te vinden of jezelf te beschermen tegen gevaar. Alles wat leeft, verspreidt en onderschept geuren. Ze doen wat met ons, roepen herinneringen en emoties op. De variatie in associaties, emoties en herinneringen is al net zo groot als de variatie aan geuren.

Amber Veel over haar fascinatie met de tussenruimte

In gesprek met kunstenaar Amber Veel over haar fascinatie voor tussenruimtes, de overgangsmomenten in het bestaan, en hoe dit zich vertaalt in haar kunstwerken.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is groen

Welke mooie platanen zie jij op weg naar de supermarkt? Staan de plantjes in het plantsoen om de hoek er goed bij? Of kunnen ze wel wat extra liefde gebruiken? Geen idee? Dat is niet zo gek. Veel mensen merken de aanwezigheid van planten om hun heen niet meer op. Dit fenomeen wordt ook wel plantenblindheid genoemd.

Studenten doen wetenschappelijk onderzoek in ARTIS

Hebben rode vari’s tijdsbesef? En kun je persoonlijkheden onderscheiden bij de zwarte kuifmakaken? Deze vragen, en vele andere, worden dagelijks onderzocht in ARTIS. Tijdens het programma ARTIS Onderzoekt in het ARTIS-Groote Museum delen studenten van ARTIS-hoogleraar Karline Janmaat kennis met elkaar en met het publiek.

ARTIS-Groote Museum brengt je in beweging

Twee vrouwen nemen deel aan een interactieve installatie in het ARTIS-Groote Museum

Bewegen is gezond. Een stukje hardlopen, een eindje fietsen en een lange wandeling doen ons goed. Maar beweging is niet puur fysiek. De grootste bewegingen komen tot stand door nieuwe ideeën; ideeën die invloed hebben op onszelf, op een ander en de gezondheid van onze planeet.

Samenkomen in ARTIS-Groote Museum

In 2022 heropende het oudste museum van Amsterdam, het ARTIS-Groote Museum, na 75 jaar. Nu het museum een jaar bestaat, legt medewerker (en historicus) Wessel Broekhuis een link tussen toen en nu. Er is heel veel veranderd, maar de rode draad zijn de samenkomsten.

ARTIS-Groote Museum door de jaren heen

Aquarel van ARTIS-Groote Museum uit album van ARTIS-oprichter G.F. Westerman door Willem Hekking ca.1863

Het is inmiddels 185 jaar geleden dat ARTIS opgericht werd. ARTIS-Groote Museum heeft nog maar 1 kaarsje uit mogen blazen. Maar wist je dat het museum een hele rijke geschiedenis heeft die veel verder rijkt dan het 1 jarig bestaan? Museummedewerker Wessel Broekhuis is historicus en gespecialiseerd in de geschiedenis van ARTIS. Hij vertelt in geuren en kleuren over de historie van het monumentale museum in Amsterdam.

Hoe seksueel divers is de natuur om ons heen?

Sinds 1996 strijdt Pride Amsterdam voor een inclusievere samenleving waarin sekse, gender of oriëntatie er niet toe doen. En met recht, want seksuele diversiteit is hartstikke natuurlijk! Charlotte Vermeulen is emeritus ARTIS-bioloog en vertelt over de seksuele diversiteit in de natuur.

Activiteiten voor kinderen in ARTIS-Groote Museum in de herfstvakantie

ARTIS-Groote Museum Westzaal

Grote vragen komen soms uit de kleinste hand. Door vragen te stellen ontdek je de wereld om je heen en kom je erachter dat alles met elkaar verbonden is. En als je je ergens mee verbonden voelt, ga je er zorg voor dragen. Op zoek naar een leuk en leerzaam uitje in de herfstvakantie? Bezoek met jouw kinderen het ARTIS-Groote Museum in Amsterdam. Dit is een greep uit de leukste installaties en activiteiten voor kinderen vanaf 8 jaar.