Blogs
Van verrassende ontdekkingen tot bijzondere weetjes, hier vind je alles over microben en microbiologie. Duik in de wereld van het kleinste maar machtigste leven op aarde.
DNA: het fundament van het leven
Je hebt het vast eerder gehoord, wanneer iemand iets doet wat typisch is voor die persoon. “Weer te laat gekomen. Tja, dat zit in zijn DNA.”. Maar heb je je ooit afgevraagd wat DNA precies is? En is het überhaupt logisch om te zeggen dat iets in jou DNA zit? In deze blog leer je wat DNA is, waarom het belangrijk is en wat we er mee kunnen doen.
4 redenen waarom paddenstoelen geweldig zijn
Paddenstoelen zijn overal te vinden, in alle seizoenen, maar met name in de herfst. Ze zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar spelen ook een cruciale rol in de natuur en zelfs in onze gezondheid. Ontdek de fascinerende kanten van paddenstoelen:
Wat is een virus? Ontdek de wereld van virussen
Virussen zijn de meest voorkomende biologische entiteiten op aarde. Tegelijk zijn ze ook de kleinste: in een druppel zeewater zitten er bijvoorbeeld al meer dan 10 miljoen.
5 uitvindingen van Louis Pasteur die de wereld veranderden
Van pasteurisatie en fermentatie tot levensreddende vaccins en de pasteurpipet, Louis Pasteur heeft veel uitgevonden.
Enterococcus faecalis: vriend of vijand?
Enterococcus faecalis, een bacterie die in de darmen van zoogdieren leeft, speelt een belangrijke rol in het menselijk lichaam. Maar hoe zit dat precies? En wat maakt deze bacterie zowel nuttig als een mogelijke bedreiging?
Symbiose: samenwerken of toch niet?
Niemand leeft écht alleen. Zelfs als je geen huisgenoten hebt heb je vast wel een huisdier of een kamerplant. Heb je die niet? Niet getreurd, je hebt ook nog enorm veel microben die jou gedurende je leven gezelschap houden. We hebben enorm veel symbiotische relaties, maar wat is dat nou eigenlijk? Zo’n symbiotische relatie?
Charles Darwin: de evolutietheorie en microben
Charles Darwin, de Britse natuuronderzoeker, legde de basis voor de evolutietheorie en zette 200 jaar geleden de wetenschappelijke wereld op zijn kop. Hij ontdekte dat alle levende organismen, van dieren tot microben, een gemeenschappelijke voorouder delen.
5 duurzame toepassingen van mycelium
Mycelium, het ondergrondse netwerk van schimmels, doet veel meer dan alleen brood bederven. Deze verborgen wereld van lange draden verbindt ecosystemen, zuivert water en wordt zelfs toegepast in duurzame bouwmaterialen. Ontdek hier 5 verrassende toepassingen van mycelium die je kijk op schimmels zullen veranderen